Nordea täräyttää: Suomen budjetissa jopa miljardiluokan aukko

Nordea: Suomen talous supistuu edelleen 1:56

Ankeat talousnäkymät nakertavat myös julkista taloutta.

Valtiovarainministeriö arvioi kesäkuussa, että Suomen talous kasvaisi tänä vuonna 0,3 prosenttia ja kasvu vauhdittuisi kahtena seuraavana vuonna 1,4 prosenttiin.

Jos Nordean tuore talousennuste pitää kutinsa, valtion budjetissa on jopa miljardiluokan aukko.  

-Vähintäänkin useita satoja miljoonia, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi. 

Valtiovarainministeriön mukaan ministeriön talousennusteen muuttamiseen on olemassa painetta. Tuoreimmat tilastotiedot Suomen talouden vireestä ovat olleet synkkiä.   

-Kesäkuun jälkeen tulleiden tilastotietojen pohjalta on olemassa painetta ennusteen muuttamiseen erityisesti tämän vuoden osalta, sanoo ministeriön suhdanneyksikön päällikkö Mika Kuismanen

Talouskasvuennusteilla on merkittävä vaikutus budjettilukuihin. Kuismasen mukaan ministeriön uusi talousennuste julkaistaan budjetin yhteydessä tämän kuun lopulla. Hänen mukaansa budjetti perustuu tuoreimmalle ennusteelle, ei kesäkuun ennusteen luvuille.  

Heikosta taloustilanteesta on riesaa valtiolle monesta suunnasta. Nordea arvioi, että Suomen valtionlainojen korot ja sitä kautta valtion korkomenot ovat lähivuosina nousussa, kun Suomen asema lainanottajana heikkenee ja yleinen korkotaso nousee.   

Luottoluokittajat ovat jälleen syksyn mittaan tarkastusmatkoillaan Suomessa. Kangasharju uskoo, että luottoluokittajat laskevat ennusteitaan Suomen talouden kasvusta, ja edessä voi olla luottoluokitusten lasku.  

Lue myös:

    Uusimmat