Nooran perhe siirtyi autottomuuteen – kunnes pyörällä kaikkialle kulkeneen perheen menopelit varastettiin: "Kolmevuotias kysyi ensimmäisenä, että onko minun pyörä viety"

22:53
Noora Inkeroisen ja Tommi Turusen perhe siirtyi autottomuuteen: sitten sähköpyörät varastettiin.

Jyväskyläläisen Noora Inkeroisen perhe siirtyi autottomaksi viime keväänä. Inkeroisen perhe osti sähköpyörät käyttöönsä saadakseen enemmän liikuntaa. Pyörättömyydestä tuli luonteva osa arkea, mutta sitten eteen jotain sellaista, mitä kukaan pyöräilijä ei toivo – arvokkaat sähköpyörät varastettiin perheen pihasta. 

Inkeroisella ja hänen miehellään Tommi Turusella on 3-vuotias poika Tiitus ja 1 -vuotias tyttö Iisa sekä koira Mörö. 

Autottomuuteen perhe siirtyi toukokuun alussa. Aikaisemmin perheellä oli perinteinen perhefarmariauto.  

– Meillä oli semmonen perhefarmari, Peugeotti, johon mahtui koko elämä: lapset ja koirat, Inkeroinen nauraa. 

Aikaisemmin Inkeroisen perhe liikkui kaikki matkat autolla. Sitten perheen isä Tommi osti sähköpyörän ja pian ehdotti autosta luopumista. Inkeroinen ajatteli, että he kokeilevat ainakin kesän autottomuutta. Kokeilu sujui niin hyvin, että perhe päätti jatkaa autottomuutta. 

Talvi ainoa kysymysmerkki autottomassa perheessä 

Inkeroisen perheessä on sähköpyörät ja lapsille pyöräkärry, jossa lapset kulkevat kätevästi. Talvikelit ovat ainoa asia, jota perheessä on mietitty. 

– Me laitamme pyöriin nastarenkaat. Sähkö tekee pyöräilystä vähän helpompaa talvella. Täytyy toivoa, että Jyväskylässä on hyvin auratut tiet ensi talvena, Inkeroinen pohtii iloisesti. 

Inkeroisella tulee päivittäin pyöräilyä 26 kilometriä päivässä. Perheen isällä Tommi Turusella puolestaan 14 kilometriä päivässä. 

Perheen lapset ovat ottaneet autottomuuden hyvin, vaikkakin perheen esikoinen autojen fanina toivoo autoa välillä takaisin. Kuopus, 1-vuotias Iisa, puolestaan inhosi autoja ja itki automatkat, mutta pitää pyöräkärrystä ja siitä, miten kärrystä voi katsella maisemia.

Viime viikonloppuna pyörät varastettiin – omakotitaloalueen muut pyörät eivät varkaille kelvanneet

Inkeroinen kertoo, että viime viikon perjantaiaamuna hän ei meinannut uskoa, mikä perhettä aamulla odotti. Lukitut sähköpyörät olivat kadonneet pihasta. 

– Pyörät varastettiin torstaiperjantain välisenä yönä. Naapureidenkin pihassa oli käyty, siellä oli lukitsematon polkupyörä, jota oli siirretty, mutta ei se ollut kelvannut kyytiin. Keneltäkään muulta naapurustosta ei oltu varastettu mitään, Inkeroinen avaa. 

Kukaan ei ollut nähnyt tilanteesta mitään. Joku oli hiippaillut Inkeroisen perheen pihalla ja todennäköisesti nostanut lukitut pyörät auton kyytiin.

– Mietin kyllä sitäkin, että meistä oli juttu Ilta-Sanomissa juuri ennen varkautta. Ehkä meillä oli vain huono tuuri. 

Inkeroisen mukaan Jyväskylässä varastetaan suhteellisen paljon pyöriä.

Inkeroisen perheessä pyörien katoaminen aiheutti arkeen suuria haasteita. Julkiset eivät kulje kovin hyvin perheen asutusalueella. Niinpä perhe joutui lainaamaan autoa ja joutui varkauden takia vaihtamaan lasten hoitoaikoja. 

Perheen esikoinen kysyi varkauden paljastuttua ensimmäisenä, oliko lapsen oma pyörä kadonnut. Lapsen pyörä oli onneksi jäänyt. 

– Kolmevuotias kysyi ensimmäisenä, että onko minun pyörä viety. Siitä olis tullut kova itku, jos se olisi viety, kun hän sai sen 3-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Hoidossa lapsi kertoi ensimmäisenä, että meillä kävi varkaita, Inkeroinen kertoo. 

Perhe ei aio kuitenkaan luovuttaa. Uudet pyörätkin ovat tilauksessa. 

– Ostimme nyt uudet pyörät, jossa on vähän leveämmät renkaat. Uusiin pyöriin tulee myös GPS:t, joiden avulla voi paikantaa sen, missä pyörät ovat. 

Inkeroinen toivoo pyörien löytymistä ja kertoo, ettei hän kritisoi autolla liikkuvia ihmisiä valinnallaan 

Inkeroisen perheen valinta on inspiroinut monia muita perheitä. Monet sanovat, että voisivat luopua kakkosautosta ja lisätä pyöräilyä. 

Perhe pitää aiheesta blogia, jossa perheen valintaa on myös kritisoitu ja ihmetelty. 

– Auto on monille hyvin rakas. Olen itse pieneltä paikkakunnalta ja olen ajanut joskus 80 kilometrin työmatkaa. En tuomitse autoa käyttäviä ihmisiä. En minäkään tuomitse muiden elämäntyyliä, niin miksi meidän elämäntyyliä pitäisi kritisoida? 

Perheen valinnan takana oli ensijaisesti liikunnan lisääminen arkeen. 

– Halusimme lisää liikuntaa arkeen. Pienten lasten kanssa on vaikea löytää aikaa liikkumiseen. Toki tässä tulee sitä säästöäkin, Inkeroinen perustelee. 

Kadonneiden kuvien tuntomerkit allaolevien kuvien yhteydessä. Molemmissa pyörissä on pyöräkärryn vetämiseen soveltuva adapteri. 

Pyörien varkaudesta on tehty rikosilmoitus. Ilmoita mahdolliset havainnot pyöristä suoraan poliisille. 

GZR 275: rungon sisään integroitu akku ja ohjauspaneelissa naarmuja. Sähköavustus myös temppuilee – pyörä oli menossa takuuhuoltoon. 


Merida ebig nine 600, pyörässä kiinni Lezynen kiinteä Led-valo. 


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja