Mainos

Nokkela keksintö tuo leivän Saimaan kalastajalle ja pelastaa norppia

1:55

Ammattikalastus jatkuu Saimaan norppavesillä tulevaisuudessa kaltereiden takana. Nokkela rysäkeksintö tuo leivän kalastajan pöytään ja on turvallinen myös norpalle.

– Norpan meno pysäytetään hyvissä ajoin ennen kalapesää. Norppa ei pääse umpinaiseen tilaan ja rysä on rakennettu muutenkin materiaaleista joihin norppa ei takerru kiinni, selittää rysäkokeilua ammattikalastaja Markku Kettunen Rantasalmelta.

Muikku ei ui kalteriin

Norppaturvallisia rysiä on kehitetty jo vuosia, mutta nyt näyttää lopulta löytyvän toimiva malli. Rysän pussiperän tukkiva kalteri näyttää erehdyttävästi samanlaiselta kuin vankiloissa, tosin ei aivan yhtä järeältä.

– Kalterista kalat pääsevät läpi. Varsinkin kun pyydetään suomukaloja, kuhaa, ahventa, matikkaa ja haukea niin se toimii ihan hyvin.

Valitettavasti muikku ei parvikalana suostu uimaan kaltereiden läpi, Kettunen harmittelee.

Mereltä tuttu halli on kova rikkomaan pyydyksiä. Saimaannorppa ei Kettusen mukaan ole samanlainen pahantekijä, se antaa ainakin rysän olla rauhassa.

– Kalat ja saalis sitä kyllä kiinnostavat.

Tutkijat ovatkin saaneet hauskoja kuvia veden alta, kun norpat tökkivät kaltereita.

Rysiä ja katiskoja

Saimaan ammattikalastajat ovat joutuneet pakon edessä muuttamaan radikaalistikin pyyntimenetelmiään. Talvella ja syksyllä verkkopyynti jatkuu, mutta varsinkin kevään ja alkukesän verkkokalastuskielto on hankala ajanjakso.

– Pakko sopeutua asetuksiin. Rysä näyttää olevan ainoa varteenotettava vaihtoehto, jos aikoo alkukesällä kalastaa. Rysä on nyt saatu koko ajan paremmin pyytämään kalaa.

Mökkiläiset ja muut vapaa-ajankalastajat ovat siirtymässä yhä enemmän norppaystävällisiin katiskoihin, joissa turvallinen nielu on leveydeltään alle 15 senttiä. Siitä huolimatta varsinkin kuutit kuolevat yleensä verkkoihin. Viime kesänä kaksi norppaa tukehtui jopa tiheäsilmäisiin muikkuverkkoihin.

Norppia enemmän

– Rysäpyyntiin siirtyminen aiheuttaa paljon lisätyötä. Kaikki rysäpaikat on pitänyt etsiä, venekalusto muuttaa rysäpyyntiin soveltuvaksi ja varastotilaa on oltava paljon. Muutamalla rysällä ei elä, vaan niitä pitää olla paljon, Kettunen luettelee.

Rysien kehitystyötä on kuitenkin jatkettava, jos aikoo harjoittaa ammattikalastusta Saimaalla.

– Kenellä on tarve, niin aika lailla ne on mukana jo tässä rysäkokeilussa.

Porukka on pieni, meitä on täällä vähemmän kuin norppia, huomattavasti vähemmän, Kettunen muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.