Mainos

Nokia nostaa internetin avainrooliin

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan valtaosalle maapallon väestöstä matkapuhelin tulee olemaan ensimmäinen kosketus internetiin.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ennustaa, että internet nousee avainrooliin matkaviestinnässä. Hänen mukaansa yhdistelmä luo kokonaan uusia mahdollisuuksia alalle.

Valtaosalle maapallon väestöstä matkapuhelin tulee olemaan ensimmäinen kosketus internetiin, hän perusteli näkemystään Nokian järjestämässä konferenssissa Amsterdamissa.

Maailmassa on valtavasti ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet henkilökohtaista tietokonetta tai kuunnelleet lankapuhelimen tuuttausta, Kallasvuo muistutti.

Matkapuhelimia käyttää Nokian arvion mukaan ensi vuonna jo kolme miljardia ihmistä, kun internetiä käyttää vain 15 prosenttia maapallon väestöstä.

Kallasvuo ennusti, että internet auttaa nostamaan matkapuhelinten käyttäjien määrän neljään miljardiin jo vuonna 2010.

Internet tuo hänen mukaansa muutenkin lisäarvoa matkaviestintään. Internet on käytettävissä kaikkialla, sillä matkapuhelin kulkee koko ajan mukana.

Navigointi kasvaa

Toinen matkapuhelinalan kasvua kiihdyttävä tekijä on navigointi, Kallasvuo arvioi.

Hän puhui jopa mahdollisuudesta, että Nokia itse alkaa kehittää ja myydä suunnistus- ja paikannuspalveluja. Mahdollista on myös kumppanuusjärjestely tai operaattorien kautta tapahtuva myynti.

Nokia on hankkinut käyttöönsä navigointiohjelmistoa ostamalla belgialaisen yrityksen.

Kallasvuon mukaan tutkimus- ja tuotekehittely Euroopassa pysyy erittäin tärkeänä osana Nokian toimintaa, vaikka viime aikoina Yhdysvaltain ja Aasian tutkimuskeskukset ovat olleet enemmän esillä.

Kolmas tärkeä alue Nokialle on musiikki. Kallasvuo väitti Nokian olevan maailman ykkönen musiikkisoittimissa siitä huolimatta, että Applen iPod ja SonyEricssonin Walkman-kännykät ovat varastaneet suurimman huomion.

Sen sijaan neljäs uusi trendi kännykkätelevisio jäi sivurooliin tänään Amsterdamissa.

Nokia puolustaa Symbiania

Matkapuhelinalan ikuisuuskysymys on käyttöjärjestelmä, jonka päälle älypuhelimien toiminnot rakennetaan.

Kallasvuo asettui painokkaasti puolustamaan Symbian-käyttöjärjestelmää, jonka kehittämisessä Nokia on ollut avainroolissa.

Ohjelmistoalan suurpeluri Microsoft on yrittänyt tunkeutua matkapuhelinalalle omalla käyttöjärjestelmällään. Internetin yleistyessä kännyköissä Microsoftin Windows- ja uusi Vista-käyttöjärjestelmä tulevat yhä ajankohtaisemmiksi vaihtoehdoiksi.

Nokian seuraa, mitä Vista tuo henkilökohtaisiin tietokoneisiin. Vasta sen jälkeen eteen tulee kysymys Vistan tuomisesta matkapuhelimiin.

Yhteensopivuuden Microsoftin käyttöjärjestelmien kanssa Nokia aikoo joka tapauksessa varmistaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.