Noel Lonka on ollut virallisesti mies nyt kaksi kuukautta – Puolustusvoimat määräsi jo kelpoisuustarkastukseen: "Kaikki vaikutti olevan valmiina"

Transpoliklinikat ovat ruuhkautuneet pahoin – prosessi on raskas ja pitkä kestävyyskoe 1:58
Transpoliklinikat ovat ruuhkautuneet pahoin – prosessi on raskas ja pitkä kestävyyskoe. Katso MTV:n uutisjuttu aiheesta.

Laki sukupuolen vahvistamisesta astui voimaan 3. huhtikuuta 2023, eli vajaat neljä kuukautta sitten. 20-vuotias Noel Lonka laittoi heti toimeksi. 

Lonka tuli lopullisesti tietoiseksi itsestään miehenä 16-vuotiaana. Tänä keväänä hän täytti vaaditun kirjallisen hakemuksen Digi- ja väestötietovirastoon. Hän odotti lain määrittämät minimissään 30 päivää ja vahvisti hakemuksensa.

Hän on nyt ollut runsaat kaksi kuukautta virallisesti mies.

– Olihan sen aina tavallaan tiennyt, ikinä ei kokenut olevansa tyttö. Olin aina asettunut sellaiseen ”miesrooliin” elämässä, kertoo Lonka. 

– Minulla on sellainen onni, että on tosi hyväksyvä perhe ja kaveripiiri. Siinä pystyi olemaan itsensä ja vähän testailemaan, että miltä tuntuu, jos minua kutsuttaisiin vaikka Noel-nimellä. Se tuntui tosi hyvältä, ja sitten vaan siitä avautui. Olen elänyt pari, kolme vuotta miehenä. On siinä omat rajoitteensa, mutta olelen.

Puolustusvoimat oli valmiina

Kuukausi juridisesti mieheksi tulosta, täysin yllättäen, postista ilmestyi Puolustusvoimien kirje. 

Lonka määrättiin kelpoisuustarkastuksiin kuukauden varoitusajalla. 

– Olen ymmärtänyt, että vakiokaava on saada kutsukirje sen vuoden alussa, kun täyttää 18. Tämä on aika nopeaa toimintaa, Lonka aprikoi.

Perusteet nopealle kutsulle löytyvät asevelvollisuuslain pykälästä 26.

Aluetoimiston järjestämä tarkastus sekä palveluksesta päättäminen

 

Aluetoimisto voi tehdä päätöksen asevelvollisen palveluskelpoisuudesta, jos:

1) asevelvollinen on jäänyt saapumatta kutsuntaan;

2) asevelvollinen on määrätty tarkastukseen 10 §:n 2 momentin mukaisesti;

3) asevelvollisen palveluskelpoisuus on muuttunut kutsunnan ja varusmiespalvelukseen astumisen välisenä aikana taikka varusmies- tai kertausharjoituspalveluksen jälkeen; tai

4) asevelvollinen on 13 §:n 2 momentissa tarkoitettu henkilö.

 

Ja vielä ote hallinnollisesta määräyksestä aluetoimistoille, minkä Puolustusvoimat antoi vastauksena MTV Uutisille.

 

”Ennen 30 ikävuotta mieheksi muuttuneet

Kun henkilön sukupuolen vaihdos on vahvistettu 18 ja 29 ikävuoden välillä, tulee henkilölle asevelvollisuuden lisäksi varusmiespalvelusvelvollisuus. Henkilön tiedot tulevat asevelvollisrekisteriin väestörekisteristä. Aluetoimisto kutsuu tai määrää hänet aluetoimiston järjestämään tarkastukseen, jossa hänen palveluskelpoisuutensa arvioidaan ja tehdään sen mukaiset päätökset. Edelleen esimerkiksi siviilipalvelukseen hakeutuminen on henkilölle mahdollista samoin edellytyksin kuin muillekin miehille.”

 

Vielä yksi MTV Uutisten esittämä kysymys. Onko sukupuoltaan korjanneita myös kutsunnoissa?

 

– Kutsunnanalainen on miespuolinen Suomen kansalainen. Sukupuolensa juridisesti korjanneet asevelvolliset osallistuvat oman ikäluokkansa mukana kutsuntoihin, mikäli henkilö on korjannut sukupuolensa ennen täysi-ikäisyyttä, kerrottiin MTV uutisille Puolustusvoimista.

Tämänkertainen tarkastus oli räätälöity sukupuolensa korjanneille ja Suomen kansalaisuuden saaneille henkilöille. 

Lonka kertoo jännittäneensä ennen h-hetkeä. Kaikki kuitenkin sujui onnistuneesti, suorastaan helposti. 

– Paljon pidempään siinä meni odotellessa kuin itse tilaisuudessa. Siellä vaikutti olevan kaikki valmiina siihen, että tulee näitä sukupuolensa korjanneita tyyppejä. Lääkäri oli heti valmiina kysymään, ovatko hoidot kesken transpolilla. Aika nopeasti hän kirjoitti E-paperit ja sanoi, että tavataan kahden vuoden päästä ja katsotaan sitten uudestaan. Se oli aika sillä taputeltu, ynnää Noel kokemuksensa.

Varusmiespalvelus kiinnostaa häntä kyllä, kunhan aika on kypsä.

– Olen tässä lueskellut eri palvelusrooleista ja ne näyttävät kyllä kiinnostavilta. Innostusta löytyisi. Opiskelen koodausta ja toivon, että sitä voisi hyödyntää armeijassa, tarkentaa Lonka.

Opinnot päällä

Nyt hän saa keskittyä koodausopintoihinsa sekä toivomiinsa hormonihoitoihin, joiden alkamista hän joutuu yhä odottamaan.

Niin joutuu kovin moni muukin. Prosessi on ollut vireillä Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla ”Transpolilla” jo pitkään, noin kaksi vuotta. 

– Siellä se isoin odotus on selkeästi, ei ole riittävästi resursseja. Pitää vain venailla, että kuukausia menee aikojen välillä. Ainakin joku kuusi kuukautta menee siitä, kun on viimeksi nähnyt ammattilaisen, että pääsee näkemään seuraavaa, harmittelee Lonka.

Tutkimusten päätteeksi toiveena on diagnoosi F64.0, ”transsukupuolisuus”, mikä avaisi vihdoin ovet sukupuolen korjaukseen. Longalle on kyse sukupuolidysforiasta eli sukupuoliristiriitaisuudesta. Oma ulkoinen itse ei vastaa omaa sisäistä itseä.

– Sitä näkee itsensä erilailla sisältä, ja pitäisi korjata ulkoisia karaktereja matchaamaan mitä itse ajattelen, hän sanoo. 

Nähtäväksi jää, milloin Noel saa olla ja kokea olevansa oma itsensä myös henkisesti ja fyysisesti. Oikeudellisesti hän sitä jo on.

Armeijatietoisku: 

Vuotuisten kutsuntojen lisäksi Puolustuvoimat järjestää vuosittain tarpeellisen määrän kelpoisuustarkastuksia, jotka hoitaa paikalliset aluetoimistot. 

Esimerkiksi Helsingissä järjestetään tänä vuonna peräti 13 tarkastusta, kerrotaan Puolustusvoimista MTV:lle.

Oletko sinä joutunut odottamaan kohtuuttomasti transpolilla? Miten elämäsi on muuttunut juridisen korjaamisen tai hormonihoitojen myötä? Kerro meille kokemuksesi sähköpostilla osoitteeseen christian.berg@mtv.fi

Käsittelemme tarinat ja henkilötiedot luottamuksella. 

 

Lue myös:

    Uusimmat