Nobel-säätiö palkitsi taloustieteilijän, joka on tutkinut, miksi nainen tienaa vähemmän kuin mies

"Naisten roolin ymmärtäminen työelämässä on tärkeää yhteiskunnalle", sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Jakob Svensson.

Niin kutsutun talouden Nobel-palkinnon on voittanut yhdysvaltalainen taloustieteilijä Claudia Goldin. Palkinto myönnettiin Goldinin tutkimuksista, jotka koskevat naisten roolia ja vaikutusta työmarkkinoilla.

–  Tämän vuoden taloustieteiden palkinnon saaja Claudia Goldin esitti ensimmäisen kattavan selvityksen naisten ansioista ja työmarkkinoille osallistumisesta vuosisatojen ajalta. Hänen tutkimuksensa paljastaa muutoksen syyt sekä sukupuolten välisen tuloeron pääaiheuttajat, taloustieteen palkintokomitea perustelee tiedotteessaan.

Komitea toteaa, että naiset ovat huomattavasti aliedustettuina globaaleilla työmarkkinoilla, ja kun he työskentelevät, he ansaitsevat vähemmän kuin miehet.

–  Naisten roolin ymmärtäminen työelämässä on tärkeää yhteiskunnalle. Claudia Goldinin uraauurtavan tutkimuksen ansiosta tiedämme nyt paljon enemmän taustalla olevista tekijöistä ja siitä, mitkä esteet saattavat joutua korjaamaan tulevaisuudessa, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Jakob Svensson.

Vuonna 1946 syntynyt Goldin työskentelee taloustieteen professorina Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Taloustieteen Nobel ei ole virallisesti Nobel-palkinto, sillä se ei ole Alfred Nobelin itsensä perustama. Nobel-säätiö on myöntänyt sitä vuodesta 1969 lähtien. Taloustieteen palkinnolla on tätä aiemmin palkittu vain kaksi naista, Elinor Ostrom vuonna 2009 ja Esther Duflo vuonna 2019. Goldin on ensimmäinen palkinnon voittanut nainen, joka ei jakanut voittoa miesten kanssa.

Päivitetty 14.09: Juttua laajennettu kauttaaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat