Nobel-kirjailija Orhan Pamuk Suomessa: "Turkkilaiset taistelevat palauttaakseen sananvapauden"

Nobel-kirjailija optimisti Turkin suhteen 1:50

Suomessa vieraileva turkkilainen Nobel-kirjailija Orhan Pamuk on optimisti kotimaansa nykytilanteesta huolimatta. Vaikka sananvapaus ja demokratia ovat nyt kriisissä, Pamuk uskoo ihmisten taistelevan niiden palauttamiseksi.

Turkkilainen Nobel-kirjailija Orhan Pamuk on huolissaan kotimaansa tilanteesta. Sanavapaus on kadonnut ja hallituksen arvosteleminen voi viedä vankilaan. Demokratia on näennäistä. Pamukin mukaan eniten kärsivät toimittajat, kirjailijoita ei pidetä yhtä vaarallisina.

– Kysyt, tunnenko oloni turvalliseksi? Kymmenen vuotta sitten minulla oli 3 henkivartijaa. Nyt minulla on yksi ja luotan häneen, Pamuk vastaa.

Nobel-kirjailija Orhan Pamuk:"Turkkilaiset taistelevat palauttaakseen sananvapauden" 1:47

Turkin lähihistoriaa romaanissa

Uudessa romaanissaan Pamuk käsittelee Turkin lähihistoriaa katukauppias Mevlutin kautta. Vielä uudempaa Punatukkainen nainen -teosta ei ole vielä suomennettu, mutta siinäkin on ajankohtaisia teemoja.

– Kaivon kaivajan ja hänen oppipoikansa kautta käsittelen isännän ja kurin suhdetta, valtaa ja lasta. Ne ovat kulttuurisesti ja inhimillisesti hyvin poliittisia käsitteitä, Pamuk pohtii.

Pamukin teoksia on käännetty 60 eri kielelle. Kirjallisuuden Nobel-palkinnon hän sai vuonna 2006. Pamuk kirjoittaa teoksensa käsin.

– Kirjoitan käsin, koska olen kirjoittanut romaaneja viimeiset 40 vuotta. En halua viettää elämääni tuijottamalla koko ajan näyttöä. Olen kova tekemään töitä, Pamuk naurahtaa.

"Ruuvi löystyi ja rupesin kirjoittamaan"

Pamukista piti alunperin tulla kuvataiteilija.

– Halusin olla kuvataiteilija 7 ja 22 ikävuoden välillä. Sitten jokin ruuvi löystyi päässäni ja ryhdyin kirjoittamaan romaaneja, Pamuk muistelee.

Pamukin kotikaupunki Istanbul on hänelle tärkeä, ja se näkyy myös hänen teoksissaan.

– 40 vuotta olen kirjoittanut kaupungistani. En päättänyt sitä, kun ryhdyin kirjailijaksi. Kirjoitin ihmisyydestä kuten kaikki kirjailijat, mutta löysin ihmisyyttä Istanbulista, Pamuk perustelee.

Turkin ongelmista huolimatta Pamuk uskoo parempaan tulevaisuuteen.

– Olen optimisti ja uskon vahvasti, että tilanne paranee. Turkkilaiset taistelevat saadakseen täyden demokratian, jonka me ansaitsemme, täyden sananvapauden, jonka koko kansa ansaitsee.

 

Lue myös:

    Uusimmat