Nobel antoi Acehin rauhanneuvottelijoille uutta intoa

Presidentti Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinto laittoi Acehin osapuolet pitämään entistä tiukemmin kiinni rauhasta. Rauhan koetinkivenä pidetään tulevia vaaleja, joiden sujumisen turvaamiseksi molemmat osapuolet haluavat kansainvälisiä tarkkailijoita. Helsingissä tavanneet osapuolet vakuuttavat, että tähän asti rauha on pitänyt hyvin.

Acehin maakunta Indonesiassa valmistautuu kovaa vauhtia tuikitärkeisiin huhtikuun vaaleihin. Valtakunnallisten ja paikallisten parlamenttipaikkojen ohella ratkeaa, mikä on sodasta, tsunamista ja köyhyydestä toipuvan Acehin tulevaisuus.

Tietä vaaleihin tasoiteltiin eilen ja tänään Indonesian hallituksen ja Acehin edustajien kokouksessa Helsingin Intercontinentalissa.Vaalien ohella tapaamisessa keskusteltiin vuoden 2005 rauhansopimuksen toimeenpanosta. Asiat liittyvät kiinteästi yhteen, sillä monissa asiantuntija-arvioissa vaaleja pidetään koetinkivenä rauhan kestävyydelle.

Presidentti Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinto oli molemmille osapuolille suuri kannustin rauhan säilyttämisessä.

- Vastuu eri osapuolilla nousi ihan uudelle tasolle sen vuoksi, että Acehin rauhanprosessi oli merkittävänä osana tätä Nobelin rauhanpalkintoa. Samalla myös Ahtisaaren täytyy pitää lupauksensa käydä vuosittain Acehissa - mitä emme lainkaan epäile, vakuuttaa Indonesian rauhanrakentamisen aloittanut kansiliapäällikkö Fardi Husain MTV:n uutisille.

Myös Vapaa Aceh-liikkeen entinen johtaja Malik Mahmud oli erittäin iloinen Ahtisaaren ansioista. - Tottakai olemme ylpeitä Ahtisaaresta. Hän on osa meitä, samalla kun Suomi on nyt osa meitä. Mahmud Malikin mukaan suurin ongelma Acehissa ja Indonesiassa on tällä hetkellä talous. Maaseudulla riittää vielä töitä, mutta kaupungeissa on paljon työttömiä.

Acehissa asuva lahtelainen Interpeacen Indonesian johtaja Juha Christensen kertoo, että rauha Acehissa on pysynyt hämmästyttävän hyvin. Tilanne on täysin toinen kuin vuonna 2002 ja 2005. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Sen näkee ehkä parhaiten näistä liikennevirroista ja siitä, että ihmiset ovat yli puolen yön kahviloissa ja liikkuvat vapaasti, kertoo Christensen.

Tulevia vaaleja pidetään rauhan kynnyskysymyksenä ja molemmat osapuolet haluavat huhtikuussa paikalle kansainvälisiä vaalitarkkailijoita. Kymmeniä vuosia jatkuneiden poliittisten ja sotilaallisten kriisien jälkeen acehilaiset ovat taas mukana valtakunnanpolitiikassa, ja vaaleihin ottaa osaa myös paikallisia puolueita.

Acehin puolueiden osallistuminen vaaleihin on sekin herkkä kysymys. Indonesian lain mukaan puolueella pitäisi olla laajaa valtakunnallista toimintaa, jotta se voisi asettaa ehdokkaita, mutta kuudelle acehilaisryhmälle on annettu erivapaus. Armeijaa huolettaa etenkin se mahdollisuus, että GAMin puolue Partai Aceh ottaisi paikallisesti suurvoiton ja alkaisi helliä itsenäisyyshaaveita. Vastaavasti Partai Aceh epäilee, että keskushallinto yrittää sotkeutua maakunnan sisäisiin asioihin.

- Tilanne Acehissa on nyt erittäin hyvä, enkä usko, että vaalit aiheuttavat levottomuuksia, arvioi Indonesian hallitusta edustanut ministeri Sofyan Djalil STT:lle.

Seuraava tapaaminen pidetään Jakartassa helmikuun lopulla. Myös presidentti Martti Ahtisaaren on tarkoitus matkustaa paikan päälle. Ahtisaari toimi välittäjänä, kun Indonesia ja Acehin GAM-sissit solmivat rauhan vuonna 2005.

(MTV3-Tanja Huutonen-STT)

Lue myös:

    Uusimmat