Nina Mikkonen opiskelee kuolindoulaksi: "Kuolemasta pitää puhua yhtä avoimesti kuin ruisleivästä"

Näin Nina Mikkonen päätyi opiskelemaan kuolindoulaksi 1:16
Katso videolta, miten Nina Mikkonen päätyi opiskelemaan kuolindoulaksi.

Yrittäjä Nina Mikkonen on aloittanut kuolindoulan opinnot. Valmistuessaan hänestä tulee tuki kuolevan ja läheisten rinnalle.

Yrittäjä Nina Mikkonen, 59, on aloittanut äskettäin kuolindoulan koulutuksen.

– Minusta tulee valmistuessa kuolevan ja omaisten rinnalle tuki ja vieressä kulkija. Autan kuoleman prosessissa. Olen kuolevan rinnalla, kun hän saa saattohoitotiedon, tuen perhettä ja annan byrokratian kanssa painimiseen apua. Mutta se voi olla sellaistakin, jos kuoleva on vielä siinä kunnossa, että haluaa käydä teatterissa ja kahvilla, niin kaikkea tätä. Kaikkea sitä, mitä teemme normaalistikin omassa arjessa, Mikkonen kertoi Huomenta Suomessa 21. huhtikuuta. 

Kuolindoulaksi opiskellaan Lohtu Akatemiassa, ja koulutukseen kuuluu seitsemän lähipäivää, jotka järjestetään tiiviinä viikonloppuina. Muuten opiskelu hoituu etänä.

Mikkonen jäi seitsemän vuotta sitten leskeksi, kun hänen aviomiehensä toimittaja-juontaja Timo T. A. Mikkonen kuoli vuonna 2017. Mikkosella on selkeä mielipide siitä, miten kuolemasta kannattaa puhua. 

– Kuolemasta pitää puhua yhtä avoimesti kuin ruisleivästä. Tämä vertaus voi kuulostaa kamalalta, mutta kuolema on ihan yhtä luonnollinen ja väistämätön asia kuin syntymä. On turhaa mystifioida sellaista asiaa, jonka me kaikki kohtaamme. Teemme itsellemme suuren palveluksen, jos lakkaamme keksimästä kuolemalle erilaisia kiertoilmaisuja, Mikkonen sanoi. 

Katso yllä olevalta videolta, miten Nina Mikkonen päätyi opiskelemaan kuolindoulaksi. 

Koko haastattelun voit katsoa alta.

Nina Mikkonen, miten surun keskellä löytää ilon? 9:27
Nina Mikkoselle kuolema ei ole tabu.

Lue myös:

    Uusimmat