Niklas Anttila, 22, historialliseen voittoon Yhdysvalloissa

Päätöskierroksella pelattiin sääolosuhteiden vuoksi tavallisen 18 väylän sijasta vain 15.

Kiekko kymmenestä metristä ketjuihin ja karjaisu perään. Suomen Niklas Anttila lienee rauhallisin pelaaja yhdysvaltalaisten hallitsemassa frisbeegolfmaailmassa, mutta historiallinen putti villitsi tuuletukseen.

Ja ansaitusti, sillä varhain maanantaina Suomen aikaa 22-vuotias kuopiolainen voitti ensimmäisenä suomalaismiehenä frisbeegolfin Yhdysvaltain-kiertueella (Disc Golf Pro Tour).

Hän liittyi suomalaisten DGPT-voittajien kerhoon, jossa Eveliina Salonen on neljä vuotta odottanut seuralaista.

– Kun viimeinen meni sisään, oli vapautunut ja helpottunut olo. Tämä on ollut pidempiaikainen tavoite, jota en ole uskaltanut sanoa ääneen, Anttila paljasti STT:lle.

Anttila heitti Texasin Austinissa kolmen kierroksen aikana 162 kertaa (27 alle parin), mikä riitti ykkössijaan yhden heiton erolla Yhdysvaltain Kyle Kleiniin.

Voittajan viikonloppuun mahtui myös hole-in-one ensimmäisen kierroksen kymmenennellä väylällä, joskaan suoritus ei tyydyttänyt.

– Jos kori ei olisi pysäyttänyt kiekkoa, se olisi mennyt OB:lle (rangaistusalueelle). En juhlinut myöskään siksi, koska kaksi väylää aiemmin olin saanut varoituksen ajankäytöstä ja harmitti, kun piti heittää nopeasti.

Alustavien palkintorahojen mukaan voitto toisi Anttilalle 10 000 dollaria. Se olisi hänelle toiseksi suurin summa yksittäisestä kilpailusta. Loistokas alkukausi on nostanut Anttilan uran palkintorahan määrän ensimmäisenä suomalaisena yli 100 000 dollariin.

Suomen paras miespelaaja ylsi vuoden kahdessa aiemmassa DGPT-tapahtumassa toiseksi ja yhdeksänneksi. Hän on kiertueen kokonaistilanteessa toisena.

Häviämistä harjoiteltu

Kun voitto ratkesi 18. väylän greenillä, muu suomalaispoppoo ryntäsi onnittelemaan Anttilaa. Ilon hetkessä purkautui odotuksen tuska.

Viikko sitten oli Anttilan vuoro taipua yhdellä heitolla. Lisäksi kuopiolainen on viime vuosina sijoittunut arvoturnauksissa kahdesti toiseksi. Vuoden 2022 Yhdysvaltain avoimissa hän johti useammalla heitolla ennen viittä viimeistä väylää.

Nuoren miehen kanttia koeteltiin jälleen, kun myrskyaltis Texas tarjosi täyden tuulensa sunnuntaina. Parin tunnin säätauko päättyi kummalliseen ratkaisuun: järjestäjät ilmoittivat, ettei väyliä 12, 15 ja 16 pelattaisi, jotta kaikki ehtisivät lopettaa ennen pimeää.

– Aika stressaava päivä, kun ei tiedetty, lähdetäänkö pelaamaan ollenkaan. Moni sanoi ennen kierrosta, että jos ei pelata, niin voitan suoraan, sanoi Anttila, joka johti kahden kierroksen jälkeen.

– Tuntui ärsyttävältä, enkä halunnut liikaa paineita. Ikinä en ole myöskään pelannut 15:tä väylää kilpailussa.

Huippukierroksen (-12) pelannut Klein oli yhden birdien Anttilaa edellä ja odotti maalissa, kun suomalaisella oli jäljellä kaksi väylää. Suomalaishistoriaan vaadittiin yli kymmenmetriset putit sekä 17. että 18. väylällä.

– Toisaalta tämäkään kisa tai kierros ei tunnu mitenkään erikoiselta, koska viimeisen kuukauden ajan tämä taso on ollut minulle peruskauraa. Heitto on parempaa kuin ikinä.

Lue myös:

    Uusimmat