Niinistö YK:ssä: Ahdasmielisen nationalismin ja väkivaltaisen ääriliikehdinnän nousu on pysäytettävä

Niinistö YK:n yleiskokouksessa: Ääriliikkeet pysäytettävä 3:03

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aloittanut puheensa YK:n 71. yleiskokouksessa New Yorkissa.

Puheensa aluksi presidentti Niinistö kiitti YK:n väistyvää pääsihteeriä Ban Ki-moonia hänen työstään kestävän kehityksen edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Niinistö sanoi puheessaan, että kansainvälinen rauha ja turvallisuus ovat uhattuina kaikkialla.

– Ahdasmielinen nationalismi, rasismi ja väkivaltainen ääriliikehdintä ovat nousussa. Nämä tuhoisat ideologiat on pysäytettävä.

Niinistö ilmaisi huolensa myös Pohjois-Korean ydinkokeista ja Ukrainan konfliktista.

– Kaikki laittomat toimet, kuten Krimin liittäminen Venäjään, on tuomittava. 

"Eurooppaan kohdistuu kova paine"

– Monisyiset ja kauhistuttavat konfliktit Syyriassa ja Irakissa ja niiden lähialueilla vaikuttavat edelleen paitsi Lähi-idän tilanteeseen myös epäsuorasti Eurooppaan ja kotimaahani Suomeen, Niinistö sanoi Euroopan turvapaikanhakijakriisiin viitaten. 

Niinistön mukaan Euroopan yhteiskunnat ovat myötätuntoisia, mutta niihin kohdistuu kova paine. Niinistö sanoi myös, että Euroopan mailla on rajalliset mahdollisuudet pitää huolta turvapaikanhakijoista ja heidän kotoutumisestaan.

Niinistö korosti yhteisten kestävien ratkaisujen löytämstä niin kansainvälisellä kuin alueellisellakin tasolla.

– Tähän tarvitaan visiota, rohkeutta ja johtajuutta. Vaihtoehto on synkkä, sillä rajoista voi tulla ylitsepääsemättömiä muureja myös niille, jotka ovat oikeutettuja pakolaisasemaan, Niinistö sanoi. 

Niinistö totesi, että humanitaarisen avun tarve kasvaa jatkuvasti. Hän kuitenkin korosti, että pelkästään humanitaarisilla toimilla ei voida kompensoida kyvyttömyyttä ratkaista pakon edessä tapahtuvan muuttoliikkeen perimmäisiä syitä.

Suomalaisille rauhanturvaajille kiitosta

Niinistö kertoi YK-puheessaan myös Suomen YK:n rauhanturvaoperaatioiden viettävän tänä vuonna 60. vuosipäiväänsä. Hän totesi 50 000 suomalaisen osallistuneen rauhanturvaoperaatioihin eri puolilla maailmaa. 

– Suomi on sitoutunut toimiin rauhanturvaoperaatioiden eri osa-alueiden vahvistamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat