Niinistö uudenvuodenpuheessaan: Markkinavoimien tunnettava vastuunsa Euroopassa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti tänään pitämässään uudenvuodenpuheessaan vastuunkantoa Euroopan taloudesta. Niinistö nosti esille erityisesti euron tilanteen.

-Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta!

-Euron osalta on moneen kertaan julistettu pahimman olevan ohi, kunnes pahempi on taas palannut. Mutta on myös julistettu kaiken menettämistä, vaikka otetut vastuut eivät ole lauenneet. Vielä ei ole voitettu, muttei myöskään hävitty, Niinistö sanoi.

Niinistö nosti puheessaan esille kolme polttavaa kysymystä Euroopan taloustilanteesta.

-Tilanteen ratkaisuksi on esitetty toisaalta yhteisen talouspolitiikan tuntuvaa tiivistämistä ja toisaalta keskinäisen vastuun lisäämistä. Kumpikin on suuri kysymys. Täyteen yhteisvastuuseen perustuva rakenne on federalismin äärimuoto, sekin on selvästi sanottava.


Presidentti puhuu, kansa kuuntelee 

  • Uudenvuodenpuheessa presidentti puhuu suoraan kansalaisille. Eduskunnalle presidentti puhuu uusien valtiopäivien avajaisissa ja vaalikauden päättäjäisissä.
  • Puheissa on kautta aikojen korostunut suomalaisuus, ja niissä on rakennettu yhtenäistä kansaa.
  • Ensimmäisen uudenvuodenpuheen piti presidentti P.E. Svinhufvud radiossa vuonna 1935.
  • Ensimmäisen televisioidun puheen piti presidentti Urho Kekkonen vuonna 1958.
  • Presidentti Mauno Koivisto jätti puheen vuonna 1993 pääministeri Esko Ahon pidettäväksi.
  • Uutenavuotena 2005 presidentti Tarja Halosen puhe keskittyi poikkeuksellisesti yhteen aiheeseen, Kaakkois-Aasian tsunamituhoon.
  • Presidentti Martti Ahtisaari toivotti uudenvuodenpuheensa päätteeksi "Jumalan siunausta".
  • PresidenttiSauli Niinistö otti kiistellyn tavan uudelleen käyttöön.   

-Moni on laillani pohtinut, kuinka paljolta olisi vältytty, jos alkuperäistä vakaus- ja kasvusopimusta olisi noudatettu. Siitä nousee tähän hetkeen kolmas suuri kysymys. Miten varmistua, että hallitukset ja ne seuraavat hallituksetkin noudattavat sitä, mitä nyt on sovittu tai sovitaan. Suomi on korostanut asennetta, jolla itse talouttamme hoidamme ja niin on syytä tehdä myös jatkossa.

"EU-vaaleissa tehdään Suomen tulevaisuutta"

Niinistö muistutti uudenvuodenpuheessaan, että Suomi on painottanut luotonantajien omaa vastuuta.

-Markkinavoimien tuleekin vastuu tuntea, silloin niistä samalla tulee vartijoita sopimusten noudattamiselle. 

Presidentin mukaan ensi kevään EU-vaalit ovat tärkeä merkkipaalu myös Suomen tulevaisuuden kannalta.

-Meidän suomalaistenkin on oltava rehellisiä. Minäkin olen; eurooppalainen tie on meidän tiemme. Se on Suomen tie. Mutta meidän täytyy tarkoin tietää - ja myös siihen vaikuttaa - minne tie vie. Kevään EU-vaalit eivät suinkaan ole pelkkää Eurooppa-politiikkaa, niissä tehdään Suomen tulevaisuutta.

Suomen vahvuus vaikeina aikoina: Hyvin koulutettu kansa

Niinistö korosti puheessaan myös suomalaisten vahvaa luonteen laatua vaikeinakin aikoina. Yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aikana presidentti muistutti, että Suomella on muuttuvassakin maailmassa selvät vahvuutensa: hyvin koulutettu kansa, joka luottaa demokratiaan, oikeusvaltioon ja tasa-arvoon.

-Käsillämme on nyt havahtumisen hetki. Meidän on katsottava rohkeasti eteenpäin. On tehtävä päätöksiä. On luotava uutta, mutta on myös purettava vanhaa, pysyväksikin luultua. Luotamme vielä toisiimme ja itseemme. Tämän luottamuksen varassa voimme tavoitella uutta, Niinistö sanoi.

Niinistö päätti puheensa jo perinteeksi muodostuneeseen toivotukseen.

-Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta!

 

Lue myös:

    Uusimmat