Asiantuntija: Venäläisalus liikkui Suomen ja Viron välillä syyskuussa ja tarkkaili kaasuputkea "erittäin todennäköisesti" – Natosta sabotaasivaroitus jo toukokuussa

Venäläinen tutkimusalus on liikkunut Viron ja Suomen välisen kaasuputken läheisyydessä syyskuun puolivälissä.

Näin kirjoittaa puolalainen puolustusasiantuntija Konrad Muzyka X-palvelun julkaisussaan. Asiasta kirjoitti ensin Iltalehti

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Muzyka viittaa julkaisussaan edustamansa Kaliningrad Military Digest -lehden asiantuntija Miłosz Gapińskin havaintoon venäläisen tutkimusaluksen liikkeistä. Muzyka kertoo julkaisussaan ettei osoittele sormia, mutta että on "erittäin todennäköistä, että venäläisalus tarkkaili putkea".

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vuoto sunnuntaina. Gasgrid kertoi, että kaasuputken paine laski epätavallisella tavalla sunnuntaina 8. lokakuuta aamuyöstä. Putkiosuus eristettiin ja kaasun kulku maiden välillä pysäytettiin.

Pääministeri Petteri Orpo ja useat viranomaiset pitävät tiedotustilaisuuden kello 17.30 tänään Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. Valtioneuvoston mukaan kaasuputkesta on paikallistettua vauriokohta. Lisäksi on todettu vika Suomen ja Viron välisessä tietoliikennekaapelissa.

Naton tiedustelusta ja turvallisuudesta vastaava apulaispääsihteeri David Cattlerarvioi toukokuussa, että Venäjä saattaa kohdistaa sabotaasia merenalaisiin kaapeleihin ja muuhun kriittiseen infrastruktuuriin Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa rangaistakseen länsimaita Ukrainan tukemisesta.

 

Lue myös:

    Uusimmat