Helsingin huippukokous on tärkeä molemmille presidenteille, mutta Trump ei voi luvata Putinille maltaita: "saattaa bluffata"

Trump lähtee huippukokoukseen pienin odotuksin –"Vähän arvelluttavaa" 2:45

Videolla: Mika Aaltola arvioi Trumpin ja Putinin huippukokousta.

Helsingin huippukokous on tärkeä sekä presidentti Trumpille että Putinille, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Putin on odottanut tätä tapaamista jo vuoden verran. Trumpille tämä on vähän monimutkaisempi asia, sillä Yhdysvalloissa on paljon epäluuloja hänen suhteestaan Putiniin ja sitä kautta Trumpin pitää olla pikkasen tiukkana siitä julkikuvasta, minkä hän tästä tapaamisesta antaa, Mika Aaltola totesi MTV:n Seitsemän Uutisten lähetyksessä.

Trump kertoi aiemmin tänään CBS-kanavan haastattelussa menevänsä tapaamaan Putinia "matalin odotuksin". Aaltola arvioi, että kyseessä voi olla strategia, jonka avulla lasketaan odotuksia, ja saadaan näyttämään siltä, että edes jotain saavutettaisiin.

– Putinilla on kovastikin odotuksia Trumpin suhteen. Trumpilla on ollut vähän ongelma, kuinka paljon hän voi antaa ja mitä sitten odotetaan vastalahjana. Luulen, että tämä alkuprosessi sitten erilaisille neuvotteluille, jotka saattavat johtaa tuloksiin.

"Trump voi vähän bluffata"

Trump on myös luvannut ottaa esille Putinin kanssa Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Aaltola uskoo kuitenkin, että tämä lupaus voi jäädä nimelliseksi.

– Trumpillahan on hyvä suhde Putinin kanssa, koska Putin tuki häntä vaalikampanjan aikana. Tämä asettaa hänet vähän kiusalliseen tilanteeseen, sillä hän on demokratian presidentti ja hänen kätensä ovat aika sidottuja. Yhdysvaltalainen poliittinen järjestelmä sitoo häntä huomattavasti, joten hänen liikkumavaransa on rajallinen verrattuna Putiniin. Trump voi vähän bluffatakin, luvata isompia vetoja kuin mitä on kykenevä tekemään.

Lue myös:

    Uusimmat