Niinistö oikoi Ylellä väärää käsitystä Erdoganin yllättävästä Nato-lausunnosta: "Ei kapuloita lopullisesti rattaisiin"

Presidentti Erdoganin mukaan Turkki ei tällä hetkellä suhtaudu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti 2:22
Katso myös: Näin asiasta uutisoitiin eilen – presidentti Erdoganin mukaan Turkki ei tällä hetkellä suhtaudu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti.

Eilen uutisoitiin laajasti se, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys olisi virhe. 

Presidentti Sauli Niinistö rauhoitteli syntynyttä kohua tänään aamulla Ylen Ykkösaamussa.

– Tämä kannattaa ottaa nyt rauhallisesti, Niinistö totesi.

– Tähän asti Turkin viesti meille on ollut aivan päinvastainen. Ilmeisesti tuossa tiedotustilaisuudessa Erdogan näyttää yksilöivän aivan muita maita kuin Suomea, jota hän ei ole erikseen edes maininnut.

Kysymys Suomesta ja Ruotsista, vastaus ei

Maat, jotka Erdogan nosti tikun nokkaan olivat Hollanti ja Ruotsi, muistuttaa Niinistö.

– Enkä oikein usko, että hän sekottaa Hollannin ja Suomen toisiinsa.

– Hänelle esitettiin kysymys, mitä mieltä hän on Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä, ja vastaus oli se, minkä näimme, Niinistö sanoo.

Niinistö myöntää rivien välissä, että Turkin lähettämä viesti on kaukana yksiselitteisestä. Lausunto aiheuttaa turhaa hämmennystä juuri nyt, kun tarvittaisiin suoraviivaista viestintää arassa ulkopoliittisessa tilanteessa.

– Katsotaan nyt, mitä hän oikein tarkoittaa. Kyllähän siitä varmasti keskusteluja käydään, ja Yhdysvallatkin näyttää tähän reagoineen.

"Ruotsin asia on meidänkin asiamme"

Mitä Turkki sitten yllättävällä lausunnolla tavoittelee? Moni Turkin poliittista tilannetta tunteva asiantuntija on nostanut esiin mahdollisuuden sisäpoliittisesta pelistä ja etujen hakemisesta itselle poliittista kauppaa käymällä – niin sanotusta iltalypsystä.

– Sitä on vaikea sanoa. Mutta aivan selvästi Erdogan haluaa nostaa esille tämän kysymyksen kurdivähemmistöstä. Hän käsittelee kurdeja terroristeina, ainakin osaa.

Niinistö painottaa kuitenkin, että Erdoganin lausunto koskee myös Suomea välillisesti.

– Ruotsin asia on myös meidän asiamme.

Jos Turkki laittaa kapuloita Ruotsin Nato-rattaisiin, niin hän laittaa niitä myös Suomen rattaisiin?

– Ainakin siihen, miten me olemme ajatelleet. Mutta nyt en lähtisi ollenkaan spekuloimaan niin pitkälle, että tässä lopullisesti jotain kapuloita olisi asetettu.

Lue myös:

    Uusimmat