Mainos

Niinistö MTV:lle Washingtonissa: Venäjän poisjäänti oli tiedossa

3:39

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu parhaillaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman isännöimään ydinturvallisuushuippukokukseen Valkoisessa talossa. Vaikka keskeisinä aiheina on ydinvoima ja terrorismi, molempia teemoja usein käsittelevä Venäjän valtiojohto jäi pois. Niinistön mukaan poisjäänti oli ennakkoon tiedossa.

Vaikka kyseessä onkin laaja yhteistapaaminen, vierailu on silti Suomelle harvinainen. Suomen presidentti kävi viimeksi Valkoisessa talossa keväällä 2002, kun presidentti Tarja Halonen tapasi George W. Bushin. Niinistölle vierailu on ensimmäinen presidentin roolissa.

Kokousasiat otettiin esiin jo ensimmäisellä illallisella.

– Se oli tällainen tyypillinen työillallinen, jossa sitten lähdettiin jo kokouksen asialistallekin, Niinistö kuvailee.

– Onhan ne puitteet juhlavat, näytti ihan samalta kuin viimeksi kun siellä kävin - siitä onkin jo 14 vuotta aikaa.

2:36

”Kerrankin ajoissa liikkeellä”

Kokouksessa on tarkoitus pureutua kansainvälisen ydinterrorismin uhkaan. Vaikka sellaisessa ei ole vielä onnistuttu, yrityksiä on kyllä nähty.

– Merkittävintä on, että nyt – kerrankin – kansainvälinen yhteisö on ajoissa liikkeellä. Toisin sanoen normaalistihan ikäviin tapahtumiin havahdutaan vasta kun jotain tapahtuu. Nyt valmistaudutaan. Toivottavasti tällä valmistautumisella todella pystytään estämään.

Viimeksi Brysselin terrori-iskujen yhteydessä Tihangen ydinvoimala jouduttiin evakuoimaan terroriuhan takia. Ulkopuolisten pääsy ydinlaitoksiin pääsy on kuitenkin hyvin vaikeaa. Todennäköisempiä ovat yritykset varastaa radioaktiivista materiaalia pommia varten.

Venäjä jättäytyi ulkopuolelle

Venäjä on jättäytynyt kokouksen ulkopuolelle huolimatta siitä että juuri se olisi yksi kokouksen avainvaltioista. Venäjä on mm. rakentanut ydinlaitoksia Iraniin, tehnyt ilmaiskuja Syyriaan ja joutunut itse terrori-iskujen kohteeksi Siinaille pudonneen lentokoneen tapauksessa. Venäjän johto myös puhuu usein terrorismin vastaisesta taistelusta.

Niinistön mukaan Venäjän poisjättäytyminen on ollut tiedossa jo pitkään.

– Tässä kävi niin, että edellisen kokouksen jälkeen Haagissa kaksi vuotta sitten Venäjä ilmoitti että se ei tule osallistumaan.  Tunnelmathan silloin olivat Ukrainan takia hyvin kireät, Niinistö toteaa.

– Ymmärtääkseni täällä kuitenkin on Venäjän suurlähettiläs suurlähettiläiden illallisella paikalla.

3:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.