Mainos

Niinistö ammattisotilaiden velvollisuuksista: Sotilasvala ei estä määräämistä kansainvälisiin tehtäviin

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi tiistain lähetekeskustelussa, että kansainväliset tehtävät kuuluisivat jatkossa ammattisotilaiden velvollisuuksiin. Tämä oli punainen vaate keskustan kansanedustajille Pertti Hakaselle ja Mikko Kärnälle

Eduskunnassa tiistaina käyty lähetekeskustelu EU:n turvatakuiden vahvistamisesta herätti keskustelua ammattisotilaiden todellisista velvollisuuksista. Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi, että kansainväliset tehtävät kuuluisivat jatkossa ammattisotilaiden virkavelvollisuuksiin EU:n turvatakuiden vahvistamisen myötä. 

Tämä herätti huoletti keskustan kansanedustajia Pertti Hakasta ja Mikko Kärnää.

– Olemme entisiä ammattisotilaita ja menettäneet työ- ja palvelustovereita ulkomailla erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa. Jokainen heistä on kuitenkin lähtenyt sinne omasta vapaasta tahdostaan. Nyt tämä on muuttumassa. Näemme tämän erittäin ongelmallisena, emmekä koe, että olisimme ammattiupseereina koskaan millään valalla, vakuutuksella tai lupauksella sitoutuneet lähtemään taistelutehtäviin ulkomaille ilman omaa suostumustamme. Sotilasvalassakin sitoudutaan, rauhan ja sodan aikana, vain ja ainoastaan isänmaan, ei esimerkiksi EU:n puolustamiseen, Hakanen ja Kärnä sanovat.

2:02

Hakasen ja Kärnän mielestä lähtökohdan tulee olla, että keskinäisen avunannon tehtäviin lähteminen on tulevaisuudessakin vapaaehtoista muutoin kuin äärimmäisissä tilanteissa.

Puolustusministeri: Sotilasvalaa ei muuteta

Puolustusministeri Jussi Niinistö puolestaan totesi tänään blogikirjoituksessaan olevansa eri mieltä kansanedustajien sotilasvalan tulkinnasta.

– Kun lukee valan kokonaan, ei siinä rajoiteta, etteikö isänmaan etua voisi puolustaa Suomen rajojen ulkopuolella. Sotilasvala on tarkoitettu asevelvollisuusarmeijan sotilaaksi koulutettavan uskollisuuden osoitukseksi esivallalle, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan valaa ei myöskään tule muuttaa.

– Sotilasvala ei siis estä ammattisotilaiden määräämistä keskinäisen avun tehtäviin, eikä valan kaavaa tarvitse muuttaa. Virkavalan mukaisesti ammattisotilaat noudattavat kaikkia Suomen lakeja ja toimivat yhteiskunnan parhaaksi, joten sekään ei ole este keskinäisen avun tehtäville.

Niinistö sanoo, että Kärnä antaa puheillaan virheellisen kuvan keskinäisen avun tehtävistä. Niinistön sanojen mukaan Kärnä antaa ymmärtää, että työnkuvaan kuuluisivat taistelutehtävät kaukomailla. 

– Todellisuudessa keskinäisen avun tehtävät olisivat lähinnä äkillisestä tarpeesta syntyneitä ja lyhytkestoisia tehtäviä, jossa annettaisiin apua sellaisille maille, joilta me puolestamme toivomme saavamme apua tarpeen niin edellyttäessä.

Määräyksiä voidaan joutua tekemään

Niinistö myös painottaa, että hallituksen esityksessä lähdetään siitä, että ensisijaisesti näihin tehtäviin käytetään halukkuutensa ilmaisseita henkilöitä. Mahdollisesti joissakin tilanteissa näin ei voida menetellä ja voidaan joutua määräämään työnjohto-oikeudella puolustusvoimien henkilöstöä näihin tehtäviin, Niinistö pohtii.

– Puolustusministerinä pyrin sulkemaan pois sellaisen kieltämättä hyvin epätodennäköisen vaihtoehdon, että joissakin tilanteissa avainhenkilö tai -henkilöstö voisi estää avun antamisen kieltäytymällä esimiehen määräyksestä, Niinistö päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.