Niin merkittävä huumepomo, että sotilaatkin ottivat selfien hänen kanssaan kiinnioton jälkeen – tällainen mies on Pablo Escobariin verrattu, viidakossa vuosia piileskellyt Otoniel

Kolumbian etsityin huumepomo piileskeli viidakossa vuosia – otettiin kiinni jättioperaatiossa:"Vuosisadan kovin isku huumekauppaa vastaan" 1:23
Kolumbian etsityin huumepomo piileskeli viidakossa vuosia – otettiin kiinni jättioperaatiossa

Pablo Escobariinkin verrattu lauantaina kiinniotettu Otoniel johti järjestöä, joka pidetään Kolumbian suurimpana kokaiinin jakelijana. Siitä huolimatta Otoniel on paljon Escobaria tuntemattomampi hahmo.

– Tätä voi verrata ainoastaan Pablo Escobarin kaatumiseen 90-luvulla, sanoi Kolumbian presidentti Iván Duque Márquez sen jälkeen, kun Otonielina tunnettu huumepomo Dario Antonio Úsuga otettiin eilen kiinni.

Duque luonnehti puheessaan Úsugaa maailman pelätyimmäksi huumeiden salakuljettajaksi ja vertasi tätä Escobariin, Úsugasta on Interpolin pidätysmääräys, ja niin Kolumbian kuin Yhdysvaltainkin viranomaiset ovat luvanneet miljoonien dollarien palkkiot Úsugan kiinniottoon johtavista tiedoista.

Siitä huolimatta 50-vuotias Úsuga on paljon Escobaria tuntemattomampi hahmo.

Johti yhtä Kolumbian vaikutusvaltaisimmista rikollisjärjestöistä

Ennen kiinni ottamistaan Úsuga johti Clan del Golfo -nimistä huumekartellia ja oikeistolaista puolisotilaallista ryhmää, joka tunnettiin aiemmin Clan Úsugana.

Kartelli on yksi vaikutusvaltaisimmista rikollisjärjestöistä Kolumbiassa ja sitä pidetään maan suurimpana kokaiinin jakelijana.

Yhdysvallat kuvailee kartellia raskaasti aseistetuksi ja äärimmäisen väkivaltaiseksi.

Clan del Golfo on taistellut FARC-liikkeestä irtaantuneita sissejä ja ELN-liikkeen kapinallisia vastaan hallitakseen huumekauppareittejä ja laittomia kaivoksia.

Liittyi vallankumouksellisten kommunistisissien ryhmään 16-vuotiaana

Úsugalla on ollut yhteyksiä puolisotilaallisiin ryhmiin ja sissiliikkeisiin nuoresta saakka.

Semana-lehden mukaan Úsuga liittyi 16-vuotiaana vallankumoukselliseen kommunistisissiryhmään Ejército Popular de Liberacióniin veljensä Juan de Diosin kanssa.

Sissiryhmää riisuttiin aseista vuonna 1991, viitisen vuotta sen jälkeen, kun Úsuga oli liittynyt ryhmään vuonna 1991, ja silloin Úsuga liittyi veljensä kanssa suurempaan kommunistisissiryhmään FARC:iin.

Semana kirjoittaa, että erimielisyydet FARC:in johdon kanssa saivat veljekset vaihtamaan puolta ja he liittyivät Autodefensas Unidas de Columbia -ryhmään.

AUC on äärioikeistolainen puolisotilaallinen liike, jonka Yhdysvallat ja EU-luokittelivat terroristijärjestöksi ennen sen lakkauttamista vuonna 2008.

Vaikutusvalta kasvoi Urabán alueella

Semana-lehden mukaan juuri AUC-ryhmän toinen johtajista Vicente Castaño antoi Úsugalle tehtäväkseen hoitaa osaa ryhmän hallussa olleesta huumekaupasta.

Kun toinen AUC:in johtajista, Carlos Castaño murhattiin vuonna 2004, Otoniel pakeni Urabán alueelle, jossa hän piileskeli myös kiinniottonsa aikana.

Urabá on strategisesti tärkeä alue huumekaupalle, sillä se on viidakkoista ja sieltä on pääsy sekä Tyynelle valtamerelle että Atlantille ja se kytkee Kolumbian Väli-Amerikkaan.

Sitä mukaa, kun muita huumekauppiaita saatiin kiinni, Úsugan vaikutusvalta alueella kasvoi ja hänen vallassaan oleva alue laajeni.

Jopa 1200 poliisia osallistui kiinniotto-operaatioon vuonna 2015

Ennen 500 sotilaan ja 22 helikopterin operaatiota, jossa Ùsuga viimein saatiin kiinni, hänen kiinniottoaan on yritetty esimerkiksi vuonna 2015.

Tuolloin etsintöihin osallistui 1200 kolumbialaista poliisia, mikä on yli puolet enemmän kuin mitä osallistui Pablo Escobarin etsintöihin.

Samana vuonna Otonielia etsinyt poliisihelikopteri putosi ja 18 ihmistä kuoli.

Lähteenä käytetty Semana-lehden lisäksi myös CNN:n ja STT:n tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat