Nightwishin laulaja Floor Jansen uutuuskirjassa: "Raskauden ajoitus oli harkittu juttu"

8:32

Nightwish – We Were Here -kirjassa käydään läpi yhtyeen viimeisimmän studioalbumin syntyä ja uuden laulajan kokoonpanoon liittymistä sekä pureudutaan levyn jälkeisen maailmankiertueen tapahtumiin.

Toimittaja Timo Isoahon kirjoittamassa ja kuvaamassa Nightwish – We Were Here -kirjassa (Like, 2018) sukelletaan Nightwishin maailmaan. Kirja kattaa ajanjakson yhtyeen viimeisimmän studioalbumin Endless Forms Most Beautiful (2015) syntytarinasta levyn jälkeisen maailmankiertueen vaiheisiin.

Kirjan tapahtumat alkavat lokakuusta 2012, jolloin Nightwish kertoi lehdistötiedotteessa vuodesta 2007 asti yhtyeessä laulaneen ruotsalaisen Anette Olzonin eronneen yhtyeestä "täysin erilaisten päämäärien vuoksi".

Yhtye jatkoi maailmankiertueen loppuun pikavauhdilla korvaajaksi hälytetyn hollantilaislaulaja Floor Jansenin avustuksella. Jansen nimettiin viralliseksi Nightwish-jäseneksi syksyllä 2013.

Pian sen jälkeen, kun Nightwish tiedotti jäävänsä tauolle maailmankiertueen päätyttyä syksyn 2016 lopulla, Jansen kertoi julkisuuteen odottavansa esikoislastaan.

– Olin kiertueen päätösvaiheessa neljännellä kuulla raskaana ja odotusaika oli sujunut hyvin. Viimeiset esiintymiset ja keikkareissut tuntuivat kuitenkin aika uuvuttavilta. Ihmisalun aivosolut, keskushermosto ja muut elimistön osat olivat kehitysvaiheessa, ja se söi hirveästi energiaa. Onneksi varsinaista fyysistä työtä oli vain pari tuntia illassa, Jansen toteaa kirjassa.

– Raskauden ajoitus oli harkittu juttu. Nightwishin välivuosi oli sen sijaan lyöty lukkoon jo paljon aikaisemmin, joten raskaudella ei ollut mitään tekemistä taukopäätöksen kanssa.

Rumpali Kai Hahto toteaa kirjassa Jansenin yrittäneen pitää raskauden aluksi omana tietonaan.

– Floor oli pitänyt raskauden omana tietonaan ensimmäisten viikkojen ajan. Tai hän oli ainakin yrittänyt... Kyllähän me huomasimme, ettei hän esimerkiksi ottanut viinilasillista illan päätteeksi. Siinä vaiheessa ei enää tarvittu suurta julistusta tämän ilouutisen tiimoilta.Kirjassa käydään läpi kuvien ja tekstin voimin Nightwishin kahdeksannen studioalbumin syntyvaiheita. Teoksessa käsitellään nimenomaan Floor Jansenin aikakautta yhtyeessä. Bändin kahta edellistä laulusolistia ei mainita kirjassa edes nimeltä.

Vuonna 1998 ensimmäisen kerran Nightwishin jäsenet tavannut toimittaja Isoaho on matkustanut bändin mukana ympäri maailmaa ja päässyt kurkistamaan sekä levynteon että kiertue-elämän kulisseihin.

– Talvella 2013 puhuin Tuomas Holopaiselle (Nightwish-nokkamies), että tehdäänpä yhtyeen seuraavasta levystä ja sitä seuraavasta kiertueesta kirja, joka loppuu kiertueen viimeiseen keikkaan. Sitten Floor Jansen kiinnitettiin virallisesti Nightwishin laulajaksi ja yhtyeessä oli hyvä meininki. Niin projekti alkoi, Isoaho kertoo MTV.fille.

– Kirjassa on mukana paljon kuvia muun muassa keikkapaikkojen takahuoneista. Se, että bändi päästi tuollaisiin paikkoihin kameran kanssa, kyllähän siinä täytyy olla yhteistä historiaa yhtyeen kanssa ja iso luottamus.

Isoaho kertoo, että uutuuskirja on nimenomaan bändikirja, eikä syväluotaava kirja esimerkiksi Tuomas Holopaisesta.

– Kirjan tekemiseen ei tullut mitään rajoitteita. Siihen liittyi vahvasti se, että olemme tunteneet 20 vuotta.

Bulgarian entinen presidentti apuna

Nightwish on kansainvälisesti suosituin suomalaisyhtye. Yhtyeen toiminta on äärimmäisen ammattimaista, eikä niin sanotusti Spinal Tap -henkisiin kommelluksiin ole juurikaan varaa.

Endless Forms Most Beautiful -kiertueella syyskuussa 2016 Nightwish esiintyi uransa ensimmäisen kerran Bulgarian pääkaupunki Sofiassa. Konsertti oli kuitenkin vaarassa peruuntua.

Apua tarvittiin niin muun muassa maan entiseltä presidentiltä Petar Stoyanovilta.

– Nightwishin rekka oli juuttunut Serbian ja Bulgarian rajalle veemäisten tullivirkailijoiden takia, ja illan esiintyminen oli vaakalaudalla. Tunnen Bulgarian entisen presidentin Petar Stoyanovin, ja Ewo (Pohjola, Nightwishin manageri) kysäisi, että voisikohan hän auttaa tässä hankalassa tilanteessa, Nightwishin eräänlaiseksi isähahmoksi tituleerattu Plamen Dimov kertoo kirjassa.

– Soitin myös Bulgarian kansallisen televisioyhtiön edustajalle, ja he lähettivät kameramiehen ja toimittajan seuraamaan rekan liikkumista. Ja katsohan vain, lopulta rajanylitys onnistui ja Nightwishin teknikot pääsivät viime hetkellä valmistelemaan konserttia. Olisi ollut karmaisevaa, mikäli bulgarialaisten fanien vuosikausien odotus olisi valunut hiekkaan.

Katso Nightwish-kirjan kirjoittaja Timo Isoahon haastattelu Huomenta Suomessa artikkelin alussa!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja