Nicaragualaisia torjuntajätteitä käsiteltäväksi Suomeen

Nicaragua on lähettämässä ongelmajätteiksi muuttuneita vanhoja torjunta-aineita käsiteltäväksi Suomen Ekokemiin. Viranomaisten tiedossa olevissa varastoissa lojuu tällä hetkellä arviolta 500 tonnia torjuntamyrkkyjä.

Maailmanpankki maksaa Ekokemille yli kolme miljoonaa markkaa jätteiden kuljettamisesta ja käsittelystä ongelmajätelaitoksessa Riihimäellä. Ekokemin vientipäällikön Markku Aaltosen mukaan tällä summalla saadaan käsiteltyä yli 100 tonnia myrkkyjä. Jätteiden hävittämiseen on lisäksi tiedossa rahoitusta Suomelta. Molemmat maat ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen Nicaragualle jo aiemmin myöntämän kehitysluoton loppuosa eli noin kuusi miljoonaa markkaa tulisi käyttää vaarallisten jätteiden hävittämiseen. Yhdessä näillä rahoilla saataisiin jo Aaltosen mukaan ratkaistua pääosa Nicaraguan hankalimpien torjuntamyrkkyjen ongelmasta.

Satoja tonneja vanhoja torjuntakemikaaleja lojuu tällä hetkellä varastossa Chinandegassa noin 120 kilometriä luoteeseen pääkaupungista Managuasta. Lisäksi Managuan keskustassa entisen El Retiro -sairaalan kellarissa on kymmeniä tonneja DDT:tä. Nicaraguan ympäristöministeriön ja Ekokemin välinen sopimus on Aaltosen mukaan viimeistelyvaiheessa. Jos sopimus saadaan valmiiksi tammikuun lopussa, ensimmäiset kuljetukset voisivat lähteä liikkeelle maaliskuun lopulla, Aaltonen selvittää.

Tarkoituksena ei ole, että muiden maiden ongelmajätteet kärrättäisiin kaikki jatkossakin Suomeen käsiteltäviksi, Aaltonen korostaa. Hänen mukaansa jätteiden käsittelystä tehtävät sopimukset ovat päänavaus maihin, joilla ei itsellään ole ongelmajätelaitoksia. Myöhemmin on toivottavaa, että maihin voitaisiin myydä omaa ympäristöteknologiaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat