Mainos

NHL-valmentajien ympärillä kuohuu – Jukka Jalonen ottaa kantaa myös SM-liigan potkukohuun: "Aletaan ymmärtää"

5:20
Jukka Jalonen avaa pelaajavalintojaan Venäjän Euro Hockey Tour -turnaukseen.

Jääkiekon NHL:ää ovat hiljattain ravistelleet uutiset valmentajina toimineiden Mike Babcockin ja Bill Petersin kyseenalaisista metodeista pelaajien käsittelyssä. SM-liigassa valmentajapotkujen yhteydessä on taas aiempaa enemmän keskusteltu seura- ja urheilujohdon vastuista. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen puhuu nyt molemmista teemoista.

Potkut saaneen Mike Babcockin on väitetty pyytäneen Toronto Maple Leafsissa Mitch Marnerilta tämän debyyttikaudella listaa joukkueen pelaajista ahkerimmista laiskimpiin. Tämän jälkeen Babcock esitteli listan koko joukkueelle.

Calgary Flamesista erotettua Bill Petersiä on puolestaan syytetty pelaajien rasistisesta ja väkivaltaisestakin kohtelusta.

Jukka Jalonen ei ole uutisista sinänsä hätkähtänyt.

– En usko, että se kenellekään on mikään yllätys ollut, että Pohjois-Amerikassa on joskus rapa lentänyt valmentamisen osalta. Siellä on aika paljon varsinkin ennen ollut vanhan liiton valmentajia, ja silloin johtaminen on ollut sen tyyppistä, Jalonen alustaa.

– Tietyt asiat ovat kuuluneet lätkäkulttuuriin siihen aikaan, kun näitä on tapahtunut, ja varmaan ennen vielä vähän enemmänkin. Maailma on kuitenkin muuttumassa ja toiminta on fiksumpaa – näin minä oletan. En ole ollut siellä paikan päällä näkemässä ja kuulemassa, mutta tällainen fiilis itselläni on, mitä olen muualta kuullut.

Leijonien GM Jere Lehtinen korostaa yhtä lailla, että ajat ovat muuttuneet. Dallas Starsissa NHL-urallaan Stanley Cupin voittanut Lehtinen pitää hyvänä, että epäkohtia tuodaan esiin.

– Minulla on ollut (Vladimir) Jursinovia ja (Ken) Hitchcockia valmentajana. Ei se aina ihan helppoa ole ollut. Ei minulla kuitenkaan ole sellaista omaa kokemusta (epäasiallisesta kohtelusta). Aina valmentajani ovat olleet kovia mutta sitten reiluja. Enemmänkin menee kiitos siihen, millainen pelaaja minusta tuli ja miten pystyin kehittymään, Lehtinen sanoo.

Lehtinen kiteyttää samalla valmentamisen ihanteellisen kuvan.

– Kun koutsataan ja kehitetään pelaajaa, kehitetään ihmistä siinä samassa. Se on minun mielestäni iso juttu tänä päivänä.

"Hyvä huomata koko sapluuna"

Päävalmentajien kenkiminen ravisuttavien epäkohtien jälkeen on ymmärrettävää, mutta laajemmassa vinkkelissä valmentajapotkut ovat olleet seuroille vaikeuksien hetkellä paikoin liiankin helppo tie. SM-liigassa potkut päävalmentajan tehtävistä ovat tällä kaudella saaneet Ilveksen Karri Kivi, TPS:n Kalle Kaskinen, Sportin Ari-Pekka Pajuluoma ja Pelicansin Ville Nieminen.

Huomiota seurojen vaikeuksien keskellä on kuitenkin alettu mediassa yhä enemmän kohdistaa seura- ja urheilujohdon osaamiseen. Tahoihin, jotka vastaavat valmentajien ja pelaajien palkkaamisesta ja kokonaisuudesta. Jukka Jalonen pitää suuntausta, jossa tarkastellaan valmentajan toimien rinnalla yhä tarkemmin isompaa kuvaa, terveenä.

– Jokaisella tässä on oma tehtävänsä ja vastuunsa. Valmentajan tehtävä on valmentaa, urheilutoimenjohtajan tehtävä on joku muu. Jollakin siihen kuuluu pelaajahankinnat; siinäkin valmentajat ovat jonkin verran mukana, mutta vastuu on jollakin muulla. On hyvä, että aletaan ymmärtää kokonaisuus: miten seuroja rakennetaan, miten niitä johdetaan ja valmennetaan. On hyvä huomata koko sapluuna ja tarkastella välillä myös kriittisesti, Jalonen perkaa.

SM-liigan seura- ja urheilujohtamisen tasosta kysyttäessä Jalonen toteaa, että seurat, joita johdetaan hyvin, menestyvät usein myös jäällä.

– Varmaan kaikissa – niin meissä valmentajissa kuin varmaan seurajohtajissakin – on sellaisia asioita, joita pitää parantaa, että Suomi-kiekko ja seuratoiminta menee eteenpäin. Jossain ehkä vähemmän ja jossain enemmän, mutta en minä ole mikään meedio sitä arvioimaan. En ole päivittäin katsonut, miten jossain asioita hoidetaan, mutta jos jotain yleisesti voi sanoa, niin yleensä ne seurat, joita johdetaan hyvällä osaamisella vuodesta toiseen, pärjäävät kyllä kaukalossakin parhaiten.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja