Ville Leino on nähnyt kohutempusta parjatun menestysluotsin valmennusmetodit läheltä – "Onneksi nämä tulevat muuttamaan koutsausta"

8:54
Videolla kuvaa la-su-yön NHL-kierrokselta.

NHL-valmentajat Mike Babcock ja Bill Peters ovat nousseet viime päivien aikana suuriksi puheenaiheiksi Pohjois-Amerikassa kyseenalaisten ja paikoin todella rajujenkin valmennusmetodiensa takia. Entinen suomalaistähti Ville Leino näki Babcockin luonteen läheltä NHL-uransa alkuvuosina.

Toronto Maple Leafsin peräsimestä hiljattain kenkää saanut Babcock nousi potkujensa jälkeen otsikoihin, kun selvisi hänen pyytäneen tuolloin debyyttikauttaan pelaavalta Mitch Marnerilta listaa joukkueen pelaajista ahkerimmista laiskimpiin. Tämän jälkeen hän esitteli listan koko joukkueelle.

Ville Leino pelasi Babcockin alaisuudessa Detroit Red Wingissä vuosina 2008-10, kun Leino oli aloittamassa NHL-uraansa. Vaativaksi, tiukaksi ja fiksuksi valmentajaksi Babcockia kuvaileva Leino on itsekin saanut osansa konkariluotsin tempauksista, mutta tuolloin pysyttiin vielä hyvän maun ja huumorin rajoissa, eikä yhtä tylyjä tempauksia nähty.

– Ei ehkä noin pahoja. Kun minäkin ensimmäisiä vuosia siinä pelailin, enkä ihan seuraillut tarkemmin niitä piirustuksia taululla, hän laittoi minut monesti tahallaan jonon ensimmäiseksi. Vihkoonhan se monesti meni, mutta se oli hauska juttu, eikä se minua stressannut. Tuollaisia pikku kolttosiahan se tekee, mutta tuo Marnerin tapaus ei ollut kauhean hauska, Leino kertoo MTV Urheilulle.

Vaikka Babcock olikin vaativa ja tiukka valmentaja, joka teki silloin tällöin pieniä kolttosia, ei Leino ainakaan kokenut hänen alaisuudessaan mitään rajoja ylittäviä tempauksia. Babcockin luonne ja tyyli jakoivat kuitenkin rajusti mielipiteitä eri pelaajien kesken.

– Ei siellä ollut semmoisia lipan ali vetoja, jotka olisivat olleet ihan älyttömiä siihen aikaan. Kyllä tiedän, että ei aina ollut kaikkien mieliin ja jakoi rajusti mielipiteitä. Osasi olla vähän narsistinenkin tietyllä tavalla, Leino kuvailee Babcockia.

Babcockin ohella myrskyn silmään Pohjois-Amerikassa on joutunut Calgary Flamesia valmentava Bill Peters, jota on syytetty pelaajien rasistisesta ja väkivaltaisestakin kohtelusta. Leino on varma, että jääkiekkomaailmassa on paljon vastaavanlaisia tapauksia, jotka eivät ole vielä päässeet päivänvaloon. Pelaajat ovat kuitenkin lakaisseet asiat maton alle.

– Siellä on varmasti sellaisia asioita, jotka on ihmisoikeuksia loukannut siihen aikaan ja ollut rajua palautetta ja juttuja. Olen kuullut paljon tosi rajuja tapauksia ja varmasti ollutkin todella rajuja tapauksia, jos niitä rupeaisi enemmän setvimään. En ole niistä tehnyt numeroa, eikä varmasti tee muutkaan.

– On pitänyt olla vähän kovanahkainen ja ajat ovat muuttuneet tässä. Varmasti muuttuvat valmennusgamessakin. Turha sitä on kaivella vanhoja asioita, kun silloin ne asiat on tehty noin. Onneksi nyt varmasti nämäkin puheet tulevat muuttamaan koutsausta jatkossa, Leino pohtii.

Leino uskoo, että nyt pinnalle nousseiden tapauksien myötä myös kiekkovalmentajilla ympäri maailman on syytä pohtia omia tekojaan ja valmennusmetodejaan, jotta vastaavanlaisia tilanteita ei enää syntyisi.

– Varmasti joutuvat tekemään kaikennäköisiä muutoksia ja tutkailemaan omaa käyttäytymistä, mitä tekee ja missä on mennyt rajan yli. Kaikki koutsit siellä ovat fiksuja, ja he käyvät oman päänsä sisällä läpi sen oman tilanteensa sekä miten on käyttänyt ja tekevät muutoksia sen mukaan. Sama asia, kun on ollut Suomessa ja Hollywoodissa tuon Me too -kohun myötä. Varmasti joutuu käymään omia käyttäytymismalleja ja tekemisiä läpi, Leino toteaa.

Kohuluotsi Bill Petersin alaisuudessa pelanneet Michal Jordan ja Akim Aliu ovat tuoneet jo omat kokemuksensa kyseenalaisesta kohtelusta julkisuuteen. Kaksikon rohkea ulostulo laskee varmasti kynnystä muidenkin pelaajien osalta, mutta jääkiekon ympärille vallitseva ilmapiiri voi luoda omia haasteitaan.

– Varmasti laskee kynnystä. Ainut tietysti on, että tuo lätkä on sinällään tiukka miesmäinen ympäristö, joten siellä harvoin valitetaan ja pidetään siitä, että valitetaan tietyistä asioista. Tietysti pelaamisen ja matkustamisen ohella ei voi ihan joka asiasta valittaakaan, vaan tehdä. Kyllä varmasti näistä asioista keskustelua syntyy, Leino toteaa lopuksi. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja