NHL-sopimuksen tehnyt venäläisvahti lähetettiin Jäämerelle – Neuvostoliiton pelaajalegendalta outo vertaus Suomen kiekkotähtiin: "Ennen kuin he lähtevät ulkomaille..."

Leijonat juhli olympiakultaa Pekingissä helmikuussa. Katso tästä Tulosruutu mestaruusaamulta.

Neuvostoliiton pelaajalegenda Vjatsheslav Fetisov on ottanut kantaa venäläismaalivahti Ivan Fedotovin kohua nostattaneeseen katoamistapaukseen. Peliuransa jälkeen Venäjällä politiikassa vaikuttanut ja urheiluministerinäkin toiminut Fetisov kertoi paikallisessa mediassa myös virheellistä tietoa suomalaisesta asepalveluksesta.


Venäläinen taitoluistelulegenda Irina Rodnina vertasti hiljattain venäläismediassa Fedotovin tilannetta Neuvostoliiton pelaajalegenda Vjatsheslav Fetisovin NHL:ään siirtymiseen vuonna 1989. 

Fetisovin mukaan tilanteessa ei ole minkäänlaista vertailukohtaa. Hänen mielestään Neuvostoliitto "myi" hänet siirtokorvausten vuoksi

– En ymmärrä, miksi Irina Rodnina vertaa Fedotovin tilannetta minuun. Olin majuri Neuvostoliiton armeijassa, enkä ollut itse edes menossa NHL:ään, mutta maani päätti myydä minut kovaa valuuttaa vastaan. Minusta ei ole oikein verrata sitä, mitä minulle tapahtui, ja mitä Ivanille tapahtuu nyt, Fetisov kommentoi Gazetalle.

Päättyneellä kaudella KHL-mestaruuden voittaneen Ivan Fedotovin sijainnista on tällä hetkellä tarjolla ristiriitaista tietoa. Tiettävästi hänet on kuitenkin viety jäämerelle suorittamaan asepalvelustaan Venäjän armeijan leivissä. Fedotov pidätettiin viime perjantaina venäläislähteiden mukaan asepalveluksen pakoilun vuoksi. 

25-vuotias maalivahti solmi toukokuussa NHL-sopimuksen Philadelphia Flyersin kanssa.

Fetisov siirtyi itse NHL:ään vuonna 1989

Vjatsheslav Fetisov pelasi ennen NHL-uraansa Moskovan TsSKA:ssa. Venäjän armeijan keskusurheiluseurana tunnetussa joukkueessa Fetisov toimi kapteenina lähes vuosikymmenen ajan 1980-luvulla. Hän kuului myös Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen supertähtiin, ja toimi "punakoneessa" niin ikään pitkään kapteenina.

Fetisov oli ensimmäisiä NHL:ään siirtyneitä neuvostoliittolaisia pelaajia. New Jersey Devilsiin kaudeksi 1989–90 siirtynyt Fetisov taisteli kotimaansa viranomaisten kanssa pitkään peliluvasta Pohjois-Amerikassa. Lupa heltisi lopulta. Neuvostoarmeijassa majurina toiminut Fetisov jäi armeijasta eläkkeelle, ja siirtyi NHL:ään 31-vuotiaana. Hän voitti myöhemmin kaksi Stanley Cupia Detroit Red Wingsissä. 

Outoja kommentteja Suomen asevelvollisuuslaista

Fetisovilta löytyy ymmärrystä kohua aiheuttaneeseen tapaukseen Venäjän asepalveluksen näkokulmasta. 

– Ymmärrän, että Ivanin on palveltava armeijassa, eikä hän voi pelata NHL:ssä vielä. En tiedä miten se vaikuttaa suhteisiin Pohjois-Amerikan kiekkoliigaan, Fetisov sanoo.

Puolustajalegenda vertasi haastattelussa Fedotovin tilannetta suomalaisten pelaajien asevelvollisuuteen. Fetisov kertoi kuitenkin täysin virheellistä tietoa Suomen asevelvollisuuslaista.

– Esimerkiksi suomalaispelaajilla on perustuslailliset kutsuntavelvollisuudet. Ennen kuin he lähtevät ulkomaille, on heidän suoritettava asevelvollisuutensa, Fetisov väitti.

Väite on kuitenkin väärä. Suomessa asevelvollisuus on miesten velvollisuus osallistua asepalvelukseen. Jokainen 18 vuotta täyttänyt käsketään kutsuntoihin, mutta varusmies- tai siviilipalveluksen aloittamista voidaan lykätä aina 28 ikävuoteen asti. Varusmiespalveluksen suorittamattomuus ei siis ole mikään este esimerkiksi pelata ulkomailla. 

Esimerkiksi uransa jo lopettanut NHL-tähti Mikko Koivu kävi armeijan vasta 27-vuotiaana kesällä 2011. 

Lue myös:

    Uusimmat