New Yorkin osavaltio laillistaa kannabiksen viihdekäytön – muutoksesta odotetaan miljardien dollarien laillista bisnestä

New Yorkin osavaltion kansanedustuslaitos ja kuvernööri Andrew Cuomo ovat päässeet sopuun kannabiksen käytön laillistamisesta ja samalla sen lääkekäytön kohentamisesta. 

Aivan heti kannabiksen käytöstä ei kuitenkaan tule laillista. Päätöksen juridinen viimeistely todennäköisesti menee ensi vuoden puolelle. 

Muutos sallii kannabiksen viihdekäytön 21-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Sen jakelu sallitaan, ja osavaltiossa voi perustaa erityisiä paikkoja kannabiksen polttamiselle, kunhan samasa tilassa ei tarjota alkoholia, uutisoi New Yorki Times. 

Osavaltion kannabismarkkinat ovat yhdet suurimmista Yhdysvalloissa.

Useiden miljardien markkinat

Laillistamisen arvioidaan synnyttävän kymmeniätuhansia työpaikkoja, ja vuosikymmenen loppupuolelle mentäessä laillisen liiketoiminnan arvon uskotaan olevan lähes viisi miljardia dollaria.

Verotuloja se toisi vuosittain useita satoja miljoonia dollareita. Ne sijoitettaisiin vähemmistöjen olojen parantamiseen.

Päätöksen toivotaan lopettavan mustien ja latinalaistaustaisten epäoikeudenmukaiseksi katsotun kohtelun.

Heitä pidätetään pienissä käyttö- ja myyntitapauksissa suhteessa huomattavasti useammin kuin valkoihoisia.  

Kotona enintään kuusi kasvia

Yksityiset henkilöt saisivat kasvattaa kotonaan enintään kuutta kasvia omaan käyttöönsä. 

Laillistamisella pyritään myös parantamaan kannabiksen lääkekäyttöä. Lääkekannabista käyttävät voisivat jatkossa saada kerralla kahden kuukauden annoksen nykyisen kuukauden sijaan. 

Osavaltion kansanedustuslaitoksessa laillistamista ovat vastustaneet muun muassa useat republikaanit, poliisit, lääkärit ja opettajajärjestöt.

Lähes kaksi kolmannesta kannattaa

Lähes 60 prosenttia newyorkilaisista kannattaa viihdekäytön laillistamista tuoreen kyselyn mukaan. 

Monet osavaltiot ovat jo laillistaneet tai dekriminalisoineet myös viihdekäytön lääketieteellisen käytön lisäksi.

Lue myös:

    Uusimmat