Mainos

New York Times uutisoi Suomen perustulokokeilua: Työllistyvätkö ihmiset vai valuuko raha vodkaan?

Yhdysvaltalainen The New York Times –lehti uutisoi laajassa artikkelissa Suomessa alkavaa perustulokokeilua.

Reportaasi kuvaa työllisyystilannetta Oulussa, jossa tuhannet it-osaajat ovat vailla töitä, osittain Nokian massairtisanomisten jäljiltä.

Jutussa todetaan, että vaikka uudet teknologia-alan start-upit etsivät työntekijöitä, työn hakeminen ei ole välttämättä työttömälle taloudellisesti järkevää.

Jutussa kuvataankin Suomen sosiaaliturvan kannustinloukkuja: Työttömän on usein kannattavampaa pysyä työttömyysturvan piirissä kuin vastaanottaa uutta työtä. Erityisen hankalaa ja kannattamatonta on osa-aikatyön tekeminen.

2:04

"Työtä vai vodkaa?"

Ratkaisuna tähän Suomen hallitus on aloittanut perustulokokeilun, jonka saloja jutussa valotetaan.

Jutussa pohditaan, mitä mahtaa tapahtua, eli paraneeko kokeiluun osallistuvien työllisyys ja syntyykö Suomeen uusia yrityksiä vai käykö sittenkin niin, että perustulon saajilta loppuu vähäinenkin yrittäminen ja rahat valuvat vaikkapa vodkaan.

New York Timesin mukaan aika kokeilulle on otollinen, sillä maailmalla erilaisia perustulon kaltaisia kokeilumalleja on käynnisteillä ainakin Sveitsissä, Kanadassa ja Alankomaissa. Myös Intian hallitus on tutkinut perustulomallia köyhyyden vähentämiseksi.

Yhdysvalloissa puolestaan Silicon Valleyssa sijaitseva start-up-hautomo valmistelee pilottiprojektia, jossa sadalle perheelle annettaisiin 1000–2000 dollaria vastikkeetonta avustusta kuukaudessa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.