Perustuloa saanut Tuomas Muraja kirjoittaa kokemuksestaan kirjan: Suomessa elää vahvana ajatus siitä, että työtön on laiska

Perustuloa saanut Tuomas Muraja kirjoittaa kokemuksestaan kirjan 11:28

Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa, eikä uutta ole toistaiseksi tulossa. 2 vuotta sitten työttömien joukosta arvottiin 2 000 ihmistä, joiden tilille on tullut joka kuukausi 560 euroa, jota ei oteta pois, vaikka työllistyisi.

Kokeilussa mukana oleva toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja pitää perustuloa aktivoivana, sillä tuen pienuus kannustaa työntekoon.

– Se on oiva aktiivimalli, koska sen kanssa on pakko tehdä töitä. Rahallisesti elämäni ei muuttunut juuri mitenkään, mutta psykologiset vaikutukset on todella mittavat. Loppui paperirumba, ei ole pakollisia kursseja. Perustulon aikana olen voinut ottaa pienempiä keikkoja vastaan, joita aiemmin en olisi voinut, Muraja kertoo.

"Perustulo kaikille"

Murajan mukaan perustulo olisi hyvä maksaa kaikille ja tulojen karttuessa se vähennettäisiin verotuksessa.

– Meillä on vahva eetos jatkuvasti pinnalla, jonka mukaan työtön on laiska eikä tee mitään muuta kuin elelee sosiaalietuuksilla. Kuitenkaan mikään tutkimus ei tue tätä, vaan päinvastoin, suuri osa työttömistä on tälläkin hetkellä asiantuntijatöissä olleita tai johtajia, Muraja toeaa.

– Kun perustulo maksettaisiin kaikille, kateus häipyisi niin sanotuilta rikkailta, jotka väittävät nyt, että maksavat muiden elämisen.

Muraja kirjoittaa kirjaa perustulokokeilusta. Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.


 

Lue myös:

    Uusimmat