New York Times: Trump ehti jo hyväksyä iskut Iraniin, mutta käsky peruttiin – Koneet olivat jo ilmassa, laivat lähtövalmiina

Trump ei tahdo sotaa Iranin kanssa 2:28
Yhdysvallat syyttää Irania viimeviikkoisesta hyökkäyksestä kahden kemikaalitankkerin kimppuun Omaninlahdella.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehti jo hyväksyä sotilaalliset iskut Irania kohtaan torstai-iltana mutta perui sitten päätöksensä, kertoo New York Times. Lehden mukaan operaatio iskujen aloittamiseksi oli jo käynnissä, kun hallinto käski keskeyttämään sen.

Trump oli hyväksynyt iskut tutka-asemien ja ohjuspatterien kaltaisiin kohteisiin. New York Timesin lähteiden mukaan vielä iltaseitsemältä Washingtonin aikaa eli yöllä kahdelta Suomen aikaa puolustusvirkamiehet ja diplomaatit odottivat iskujen alkamista. Koneet olivat Reutersin mukaan jo ilmassa ja laivat lähtövalmiina, kun perumispäätös annettiin.

Tiedossa ei New York Timesin mukaan ole, muuttiko Trump mieltään vai vaihtoiko hallinto suunnitelmiaan muusta syystä, esimerkiksi logistiikan takia. Tiedossa ei myöskään ole, onko iskut peruttu kokonaan vai onko niitä vain lykätty.

Iskut olisivat olleet kosto yhdysvaltalaisen lennokin ampumisesta alas Omaninlahdella. Iranin mukaan lennokki oli Iranin ilmatilassa, Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisessä ilmatilassa.

Valkoisessa talossa köydenvetoa

CNN:n lähteiden mukaan Valkoisessa talossa on meneillään vääntö Iran-linjasta presidentti Trumpin ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin välillä. Trump ei missään nimessä haluaisi konfliktia Iranin kanssa, kun taas Bolton tunnetaan haukkamaisesta ulkopolitiikasta.

Ulkoministeriö Mike Pompeo pyrkii lähteiden mukaan toimimaan tasapainottavana voimana Trumpin ja Boltonin välissä.

New York Timesin mukaan Trumpin avustajat olivat torstaina jakautuneet sen suhteen, pitäisikö lennokki-iskuun vastata sotilaallisesti. Sotilaallisen reaktion kannalla olivat Bolton, Pompeo sekä CIA:n johtaja Gina Haspel.

Puolustusministeriön johto oli kuitenkin nihkeämpi sotilaallisia toimia kohtaan ja varoitti sen voivan aiheuttaa riskin alueella oleville Yhdysvaltain joukoille.

Trump vakuutti torstaina, etteivät hänen avustajansa painosta häntä aloittamaan sotaa.

–  Olen sanonut, että haluan pois näistä loputtomista sodista. Kampanjoin sillä teemalla.

Lue myös:

    Uusimmat