Yksi novitshok-hermomyrkkyiskun uhreista selviytyi sotilaille tarkoitetun lääkkeen ansiosta – vastamyrkkyä käytettiin Britanniassa ensimmäistä kertaa

Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat liitti kolmannen venäläisvirkamiehen Skripalin myrkytykseen 1:52
Skripaleiden myrkytystapaus on herättänyt laajaa huomiota.

Ensihoitajat pelastivat yhden Wiltshiren novitshok-hermomyrkkyä saaneen henkilön antamalla tälle vastamyrkkyä, jota käytettiin tiettävästi ensimmäistä, The Guardian paljastaa.

Vuosi sitten maaliskuussa tehty Skripalien myrkytysisku oli ensimmäinen kerta sitten toisen maailmansodan, kun kemiallisia aseita käytettiin Euroopan maaperällä.

Salisburyssa myrkytetty, entinen venäläinen vakooja Sergrei Skripal ja hänen tyttärensä Julia selviytyivät iskusta ensihoitajien toimien ansionsa, arvioi South Western Ambulance Service NHS foundation trust (SWASFT) -ambulanssipalveluiden säätiö.

Yksi Skripaleja auttaneista ensihoitajista osallistui myös neljä kuukautta myöhemmin Amnesburyssa vakavasti sairastuneen Charlie Rowleyn hoitamiseen.

Hoitaja vaistosi, että kyseessä oli hermomyrkytys, joten Rowleylle annettiin vastamyrkkyä. SWASFT:n arvion mukaan aavistus pelasti Rowleyn hengen. 

Valmiusjohtaja Wayne Darchin mukaan tämänkaltaisiin tilanteisiin ei ollut valmista suunnitelmaa.

– Keksimme keinot tilanteen kehittyessä. Tilanne oli vakava, Darchin kertoo.

Hermomyrkkyä hajuvesipullossa

Heinäkuun lopussa, lähes neljä kuukautta myrkytysiskun jälkeen Rowley ja hänen partnerinsa Dawn Sturgess sairastuivat avattuaan novitshokia sisältäneen parfyymipullon. He löysivät hajuvesipullon hyväntekeväisyyskaupan roskiksesta.

Strugess suihkutti hajuvesipullon sisältöä ranteellensa ja sairastui vakavasti. Myöhemmin samaan asuntoon hälytettiin jälleen apua niin ikään sairastuneen Rowleyn takia. Paikalla oli sama ensihoitaja, joka oli toiminut johtavana ensihoitajana Skripalien tapauksessa. Juuri hän osasi epäillä, että kyseessä saattaisi olla sama hermomyrkky.

Rowleylle annettiin samaa vastamyrkkyä, jota brittiläiset joukot kantoivat mukanaan al-Qaidan suurimman uhan aikaan – vastamyrkkyä ei oltu tähän mennessä kuitenkaan käytetty.

Rowley selviytyi, vaikka hän kärsii edelleen fyysisistä ja henkisistä oireista. Kolmen lapsen äiti, Sturgess sen sijaan menehtyi.

Ensihoitajilla täysi suojavarustus

Aluksi hoitajat eivät epäilleet mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Toinen samaan osoitteeseen suoritettu tehtävä herätti kuitenkin epäillykset.

– Charlien tapauksessa käytettiin tiettyjä hoitotoimia ja kun ne eivät auttaneet, alettiin epäillä hermomyrkkyä, Darch kertoo.

Vaikka hermomyrkyn käytöstä ei ollut varmaa tietoa, ensihoitajat pukivat päällensä täyden suojavarustuksen ja suhtautuivat tilanteeseen kuin myrkkyiskuun.

Kahdeksan ajoneuvoa tuhottiin

Myrkytystapauksien jälkeen SWASFT suoritti valtavan kartoituksen, jotta löydettäisiin kaikki ihmiset, rakennukset sekä ajoneuvot, jotka ovat saattaneet joutua hermomyrkylle alttiiksi.

SWASFT varmisti lisäksi, että henkilöstö raportoi lukuisia oireita pelastustehtävän jälkeen: pahoinvointia, kurkkukipua ja näköongelmia.

Kahdeksan kymmenestä käytetystä pelastusajoneuvosta on tuhottu ja kaksi ambulanssikeskusta suljettiin väliaikaisesti tapausten johdosta.

Huolestuttavin tieto on kuitenkin se, että joidenkin henkilöstön jäsenten sekä heidän perheidensä terveys saattaa olla uhattuna vielä pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat