New Orleansin tulvavesien nousu pysähtyi

Yhdysvalloissa riehuneen Katrina-myrskyn tuhot alkavat vähitellen paljastua. Satoja ihmisiä on kuollut ja aineelliset tuhot lasketaan kymmenissä miljardeissa dollareissa.

Asukkaiden evakuoimista hirmumyrsky Katrinan aiheuttamien tulvien jaloista on jatkettu tänään. Veden nouseminen New Orleansissa kuitenkin pysähtyi illalla Suomen aikaan.

Yhdysvaltain armeijan pioneerijoukkojen komentaja, kenraali Dan Riley kertoo, että veden virtaus Pontchartrainjärvestä on rauhoittunut, eikä veden pinta tulvan riivaavassa kaupungissa enää nouse.

Aiemmin päivällä pelkona oli, että koko kaupunki olisi joutunut veden valtaan. Päivällä jo 80 prosenttia kaupungista oli jäänyt veden alle, kun merenpinnan alapuolella sijaitsevaa kaupunkia suojaavat vallit sortuivat Katrinan jäljiltä.

New Orleansin pormestari Roy Nagim sanoi pelastustyötekijöiden pelastaneen tuhansia rakennusten katoille paenneita ihmisiä. Moni odottaa edelleen apua. Suurin haaste, urheilustadionin eli Superdomen evakuointi on kuitenkin vielä edessä. Stadionille on kerääntynyt joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 000 ihmistä. Yli kolmenkymmenen asteen lämpötila sekä tulvan aiheuttama ruoan ja puhtaan veden puute sekä saniteettitilojen toimimattomuus uhkaavat stadionille evakuoituja.

Viranomaiset kertovat, että jopa 25 000 New Orleansista evakuoitua saatetaan siirtää turvaan Texasiin, Houstonin Astrodome-stadionille. Viranomaiset kertoivat jatkavansa myös neuvotteluja siitä, miten evakuoiduille saadaan toimitettua tarpeeksi lääkkeitä, ruokaa ja psykologista neuvontaa.

Kaikkialla tulva-alueilla on pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta ja sähköstä. Myöskään puhelimet eivät toimi. New Orleansissa on ollut myös ryöstelyä, ja kahdella alueella on julistettu voimaan sotatilalaki. Joillakin katastrofialueilla tulipalot roihuavat valtoimenaan, sillä sammuttajia ei ole.

Kaupunginjohtaja Nagim arvioi, että kestää kolme neljä kuukautta ennen kuin New Orleansin asukkaat voivat edes palata takaisin kaupunkiin. Nagim ilmaisi televisiokanava ABC:lle antamassaan haastattelussa huolensa myös tulvavedessä olevista ruumiista.

-Jossain vaiheessa ruumiit aiheuttavat vakavan tautiriskin, hän sanoi.

Tuhot pelättyäkin suuremmat

Louisianan osavaltion kuvernööri Kathleen Blanco sanoo Katrina-hirmumyrskyn tuhojen olevan pelättyäkin suuremmat.

Mississippin kuvernööri Haley Barbour kertoi puolestaan NBC-televisioyhtiön haastattelussa, että jopa 90 prosenttia rakennuksista on tuhoutunut täysin hirmumyrsky Katrinan pahiten runtelemalla alueella. Barbourin mukaan Mississippin rannikko 40-50 kilometrin matkalta on täysin pyyhkiytynyt maan tasalle.

-Sitä on mahdoton kuvata. Siellä näkee kortteleita toisensa perään, joissa ei ole yhtään taloa jäljellä, Barbour kuvaili.

Meksikonlahdella viranomaiset raportoivat myrskyn irrottaneen öljynporauslauttoja paikoiltaan.

Viranomaiset eivät ole olleet halukkaita antamaan arvioita kuolleiden määrästä, mutta ainakin satojen ihmisten pelätään saaneen surmansa Louisianan, Mississippin ja Alabaman osavaltioissa.

Biloxin kaupungin tiedottaja Vincent Creel arvioi, että pelkästään Mississippin rannikkokaupunkien Pascagoulan ja Gulfportin välisellä alueella on saattanut kuolla jopa satoja ihmisiä.

Valkoinen talo valmistelee apupakettia

Valkoinen talo valmistelee apupakettia hirmumyrsky Katrinan tuhojen jälleenrakennukseen, Valkoisesta talosta kerrotaan

Paketin rahamäärää on Valkoisen talon mukaan vielä mahdoton tietää, sillä pelastustyöntekijät ovat edelleen kiinni pelastustehtävissä eikä jälleenrakennuskustannusten tarvetta ole ehditty kartoittaa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on keskeyttänyt lomansa. Hänen on tarkoitus johtaa itse kokousta, jossa neljäntoista osavaltion edustajat keskustelevat tulva-alueiden raivauksesta ja elvyttämisestä. Perjantaina hänen on määrä vierailla tulva-alueilla.

Kongressin on tarkoitus hyväksyä mitä pikimmiten lainsäädäntö, jolla saadaan käyttöön apupakettiin tarvittavat hätäapuvarat.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 31.08.2005)

(Kymmenen uutiset 31.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat