Mainos

Neuvottelut P-Korean ydinohjelmasta vauhtiin sopuisasti

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea neuvottelivat tänään myös kahden kesken.

Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevat kuuden maan neuvottelut ovat alkaneet Pekingissä. Etelä-Korean edustajan mukaan neuvottelujen ensimmäinen istunto eteni rentoutuneessa ilmapiirissä ja kitkatta. Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Losjukov sanoi puolestaan, että osapuolet ovat asettaneet keskusteluille tulokset estäviä ennakkoehtoja. Kiinan mukaan ensimmäinen päivä oli kuitenkin menestys.

Neuvottelujen ensimmäinen päivä päättyi iltapäivällä Suomen aikaa. Neuvotteluihin ottavat osaa molemmat Koreat, Kiina, Yhdysvallat, Venäjä ja Japani, jotka kaikki pitivät ensin omat avauspuheenvuoronsa.

Kiinan edustaja totesi tapaamisen aluksi, että neuvottelut ovat iso askel kohti Pohjois-Korean ydinasekiistan ratkaisua. Etelä-Korean ulkoministeriön edustajan mukaan osapuolet pitivät neuvottelujen ensimmäisenä päivänä paljolti kiinni vanhoista kannoistaan. Pohjoiskorealaisissa tiedotusvälineissä neuvottelujen alkua kommentoitiin sanomalla, että niiden onnistuminen on kiinni Yhdysvaltain asenteesta.

Yhdysvallat kertoi viime lokakuussa Pohjois-Korean myöntäneen, että sillä on ydinaseohjelma. Pohjois-Korea on tämän jälkeen ajanut maasta YK:n asetarkastajat, vetäytynyt ydinsulkusopimuksesta ja käynnistänyt uudelleen Yongbyonin ydinvoimalan.

Myös kahdenvälisiä keskusteluja

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat käyneet myös kahdenvälisiä neuvotteluja Pekingissä meneillään olevien kuuden maan neuvotteluiden yhteydessä. Japanilaisen Kyodo-uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain apulaisulkoministeri James Kelly keskusteli puolisen tuntia kokoushuoneen sohvalla kahden kesken Pohjois-Korean varaulkoministerin Kim Yong Ilin kanssa. He jatkoivat kahdenkeskisiä keskustelujaan illallispöydässä tunnin ajan tulkkien välityksellä.

Pohjois-Korea on vaatinut kahdenvälisiä neuvotteluja Yhdysvaltain kanssa, kun taas Yhdysvallat on ajanut monenkeskistä vaihtoehtoa. Japanilaisten medialähteiden mukaan Yhdysvallat on torjunut Pohjois-Korean tärkeän ennakkoehdon - että maat solmisivat hyökkäämättömyyssopimuksen.

Venäläislähteiden mukaan Pohjois-Korea oli neuvotteluissa uhannut rakentavansa entistä tehokkaamman pelotteen ellei Yhdysvallat anna sen vaatimia muodollisia turvatakeita. Pohjois-Korea aikoo myös pitää YK:n tarkastajat edelleen poissa maasta. Venäläistietojen mukaan Pohjois-Korea oli keskusteluissa jälleen kerran kiistänyt, että sillä olisi ydinaseita, mutta sanonut sen sijaan kehittelevänsä ydinvoimaa. Etelä-Korean ja Japanin edustajat puolestaan kiistivät kuulleensa mitään sensuuntaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 27.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.