Neuvostoliittolainen ydinsukellusvene vuotaa Norjan meren pohjassa – säteily 800 000 kertaa normaalia voimakkaampaa

3:18

Vuonna 1989 Norjanmerellä uponneen Komsomoletsin ympäristössä on havaittu jopa 800 000 kertaa normaalia voimakkaammat säteilyarvot, kertoo BBC.

42 merimiestä sai surmansa, kun Komsomolets upposi Norjanmerellä tulipalon seurauksena vuonna 1989. Sukellusveneestä pelastautui 27 merimiestä kahteen neuvostoalukseen.

Kolmekymmentä vuotta merenpohjassa olleen sukellusveneen on havaittu vuotavan radioaktiivista cesiumia. 1 680 metrin pohjassa makaava ydinsukellusvene upposi kaksi ydinkärkitorpedoa mukanaan.

Vaikka ydinsukellusveneen reaktorin läheltä on mitattu 800 000 kertaa normaalia voimakkaampia säteilyarvoja, norjalaisten asiantuntijoiden mukaan tilanne ei ole huolestuttava. Merivesi laimentaa säteilyä nopeasti.

Sukellusveneestä on otettu näytteitä viimeksi vuonna 2007. Nyt näytteitä tutkittiin kuitenkin ensimmäisen kerran kauko-ohjattavalla robotilla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja