Mainos

Neste Oil antoi tulosvaroituksen

Neste Oilin tämän vuoden liikevoitto jää viime vuotisesta.

Neste Oil arvioi koko vuoden 2005 vertailukelpoisen liikevoiton jäävän alle edellisen vuoden 584 miljoonan euron. Yhtiön antaman tulosvaroituksen mukaan loka-joulukuun liikevoitto pysyy samalla tasolla kuin heinä-syyskuussa.

Öljyn markkinahintojen vaihtelu sekä Porvoon jalostamon alkusyksystä toteutetun huoltoseisokin jälkeinen käynnistysvaihe heikensivät lokakuun tulosta.

Muutos näkymiin oli raju, sillä aiemmin syksyllä Nesteeltä odoteltiin jopa myönteistä tulosvaroitusta. Öljy-yhtiöt ovat maailmalla tahkonneet ennätystuloksia, mutta suomalaisyhtiölle vuosi on ollut vähintäänkin epäonninen. Neste joutui aloittamaan pitkään suunnitellun huoltoseisokkinsa juuri silloin kun muille jalostamoille tuli rahaa sisään joka raosta.

Nesteen käyttämä venäläinen raakaöljy on ollut mm. rikkipitoisuuteensa vuoksi halvempaa kuin Pohjanmeren öljy, mutta Neste on saanut jalostamastaan bensiinistä ja dieselistä saman hinnan kuin kalliimpaa raakaöljyä käyttävät jalostamot. Hintaerojen kaventuminen oli ennakoitua, mutta se on tapahtunut nopeammin kuin Neste arvioi lokakuun lopussa julkistamassaan osavuosikatsauksessa.

Neste valitti jo lokakuussa, että raakaöljyn kilpailukykyisiä junatoimituksia saadaan Venäjältä ja muista entisen Neuvostoliiton maista hyvin rajallisesti loppuvuoden aikana. Yhtiö ei kertonut tulosvaroituksessaan, onko se joutunut korvaamaan halvempaa venäläistä öljyä kalliimmilla laaduilla. Neste Oil oli vuosi sitten osa Fortumia, josta se irtautui huhtikuussa.

Helsingin pörssissä Neste Oil sukelsi jyrkästi tulosvaroituksen jälkeen. Öljy-yhtiön osakkeen arvo romahti peräti 12,34 prosenttia 23,80 euroon, vaikka päivän mittaan se oli pysytellyt selvästi plussalla. Kohoavan öljyn hinnan tukemana se kävi korkeimmillaan 27,49 eurossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.