Nepal tiukentaa vaatimuksia Everestille kiipeämiselle

Nepalin hallitus kiristää maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille kiipeävien vaatimuksia, kertoo muun muassa Guardian. Tarkoituksena on varmistaa, etteivät liian kokemattomat vuorikiipeilijät yritä Everestin huipulle.

Nepalin hallituksen nimittämä komissio sanoi raportissaan, että Everestille ja muille yli 8 000-metrisille huipuille halajavien täytyy ensin käydä läpi korkean paikan kiipeämisen koulutus.

Saadakseen luvan kiivetä Everestille täytyy kiipeilijän myös ensin kiivetä vähintään yhdelle yli 6 500-metriselle huipulle Nepalissa. Kiipeilijöiden pitää myös toimittaa viranomaisille todistus hyvästä kunnosta ja terveydestä, ja mukana kiipeämisessä täytyy olla koulutettu nepalilaisopas.

Tämän vuoden kiipeilykausi toukokuussa oli poikkeuksellisen synkkä. Everestillä kuoli tai katosi kaikkiaan 11 ihmistä, yhdeksän heistä Nepalin ja kaksi Kiinan puolella.

Vuoren rinteeltä levisi kuvia pitkistä jonoista, kun ennätysmäärä kiipeilijöitä pyrki maailman korkeimmalle huipulle. Se aiheutti vaarallisia ruuhkia suurissa korkeuksissa, jossa hapen määrä on vähäinen ja kiipeilijät ovat riippuvaisia rajallisesta lisähapesta.

Tämä sai monet kokeneet kiipeilijät ja oppaat kritisoimaan sitä, kuinka pienellä kokemuksella vuorelle pääsee kiipeämään. Jotkin yhtiöt ovat alkaneet kaupitella kiipeilymatkoja yhä kokemattomammille turisteille. Viranomaiset ovat saaneet kritiikkiä siitä, että käytännössä kuka tahansa, joka on maksanut luvasta 11 000 dollaria, on päässyt kiipeämään vuorelle.

Vuorikiipeily on tärkeä tulonlähde Nepalin taloudelle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja