Mount Everestillä on kuollut tänä vuonna jo 11 ihmistä – yksi selviytyjistä avautuu kokemuksestaan ruuhkaisella huipulla: "Romahdin, kun mietin sitä hetkeä"

Mount Everest on vaatinut tänä vuonna 11 kuolonuhria 1:55
Mount Everestin huipun saavuttanut mies kertoo matkastaan CNN:n haastattelussa.

Ian Stewart harjoitteli kymmenen vuotta maailman korkeimman vuoren valloitusta varten. Hän on yksi Mount Everestin kohtalokkaan vuoden selviytyjistä.

Maailman korkeimmalla vuorella Mount Everestillä on kuollut tänä vuonna jo 11 ihmistä, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna. Kiipeilykausi on tänä vuonna tavallista lyhyempi, ja se on ruuhkauttanut vuoren huipun jonoksi asti.

Yksi Himalajan vuoriston kruununjalokiven huipulle kiivenneistä, amerikkalainen Ian Stewart kertoo kiipeilykokemuksestaan CNN:n haastattelussa. Hän pelkäsi henkensä puolesta matkan aikana.

– Paniikki iski ensimmäisen kerran, kun olimme päässeet huipulle. Oppaamme kertoi, että happitasomme olivat todella matalat ja että meidän pitää palata takaisin, Stewart kertoo.

Stewartin seurueen onneksi yksi Sherpa-oppaista oli ottanut mukaan yhden ylimääräisen happisäiliön.

Lupaus vaimolle

Stewart kertoo haastattelussa luvanneensa vaimolleen palaavansa takaisin, mikäli hänen terveytensä olisi uhattuna. Huipulle pääsy olisi toissijainen asia.

– Romahdin, kun mietin huipulla sitä hetkeä, kun katsoin vaimoani silmiin ja tein tuon lupauksen. Oli lähellä, etten olisi saavuttanut huippua.

Asiantuntijoiden mukaan syy moniin kuolemiin tänä kiipeilykautena saattaa olla huipulle pyrkivien kokemattomuus. CNN:n mukaan noin 10 000 euron hintaisen kiipeilyluvan ostaminen ei vaadi aiempaa kiipeilykokemusta. 

Lue myös:

    Uusimmat