Mainos

Neljä tapaa varastaa auto – ja kuinka estää sen tapahtuminen

Näillä tavoilla auto varastetaan useimmiten, mutta ne ovat myös estettävissä.

Jokaisen autonomistajan pahin painajainen on, että oma auto varastetaan. Autoja varastetaan yhä enemmän siksi, että ne voidaan purkaa varaosiksi ja myydä eteenpäin.

Nämä neljä tapaa ovat yleisimmät tavat varastaa auto. Varkauksia voidaan kuitenkin yrittää estää sopivilla toimenpiteillä.

Varastaminen OBD-liitännän kautta

Autoteknikot käyttävät OBD-liitäntää, jotta he voivat suorittaa diagnostiikka-ohjelmia huoltotoimissa ja selvittää autojen varoitusvalojen syttymisten syyt. Samaan liitäntään on myös mahdollista kytkeä laitteita, joilla auton turvajärjestelmät voi kiertää.

Ovien lukitukset, varashälyttimet ja auton käynnistyksen voi suorittaa tämän liitännän kautta, jolloin auton voi nopeimmillaan varastaa 15 sekunnissa. Myös avaimettomat sovellukset voi kiertää ja hakkeroida samaa liitäntää hyväksikäyttämällä.

OBD-liitimiä varten on saatavilla lukkoja, jotka estävät varkaita pääsemästä käsiksi liitäntään. Autojen tietokoneiden päivittäminen on myös tärkeä toimenpide autojen hakkeroimisen estämiseksi.

Perinteinen varastaminen käsin

Avauskoukun avulla autoon pystyy murtautumaan sivuikkunan kautta. Sen jälkeen auton voi yrittää käynnistää johdoista tai kääntämällä ruuvimeisseliä virtalukossa.

Autojen johdoista voi löytää piirrokset jopa internetistä, ja kulunut virtalukko saattaa totella jopa tasapäistä ruuvimeisseliä.

Auton varastaminen muun varkauden yhteydessä

Yllättävän suuri osa autovarkauksista tapahtuu toisenlaisen varkauden yhteydessä. Esimerkiksi varas saattaa huomata auton avaimet murtovarkauden yhteydessä tai avaimet näpistetään julkisella paikalla taskusta tai pöydältä.

Siksi autonavaimia ei kannata säilyttää näkyvässä paikassa tai pitää esillä julkisella paikalla.

Auton varastaminen hakkeroimalla

Autojen varastaminen on nykyään mahdollista jopa langattomasti hakkeroimalla. Tällöin auton ajotietokoneisiin päästään käsiksi jo kaukaa satelliittien kautta.

Itseajavien autojen valmistajat joutuvat päivittämään järjestelmiään jatkuvasti, jotta he pysyisivät autoja hakkeroivien varkaiden edellä. Muuten auton omistajat joutuvat vain katsomaan vierestä, kun oma auto ajaa pihasta pois varkaan etäohjaamana.

Autovarkauksia voi yrittää ehkäistä yleisellä tasolla käyttämällä esimerkiksi rattilukkoa tai säilyttämällä autoa lukitussa tilassa tai tarpeeksi näkyvällä paikalla.

Myös säännölliset huollot pitävät huolen siitä, että auton turvajärjestelmiä päivitetään uusimpiin versioihin, joka vähentää hakkeroiduksi tulemisen riskiä.

Lähde: Car Throttle


***

1:15

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.