Yhteiskuntasopimus SAK:n liittojen pöydällä: Ilmailualan Unioni valmiina mukaan

Useat SAK:laiset liitot käsittelevät tänään suhtautumistaan yhteiskuntasopimukseen. Erityisellä kiinnostuksella linjausta odotetaan kuljetusalan AKT:n valtuustolta. 

Liitto kertoi tammikuussa, ettei ole lähdössä mukaan uudelle neuvottelukierrokselle yhteiskuntasopimuksesta.

Lisäksi koolla ovat muun muassa Metalliliiton, Paperiliiton ja Rakennusliiton sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) hallitukset.  

Jo eilen asiaan ottivat kantaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL). Ne asettuivat eri kannoille: JHL hyväksyi sopimuksen, mutta SEL torjui sen.  

Ilmailualan Unioni IAU on valmis hyväksymään yhteiskuntasopimuksen, jos SAK:n hallitus hyväksyy neuvottelutuloksen. 

Hyväksymisestä päätti IAU:n hallitus keskiviikkona illalla. SAK:n hallitus tekee maanantaina päätöksen neuvotteluratkaisun hyväksymisestä tai hylkäämisestä.  

IAU:n mukaan vaihtoehto on parempi kuin hallituksen niin sanotut pakkolait.  

Kuljetusalan työntekijäliitto AKT järjestää kahdelta iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa odotetaan liiton kantaa yhteiskuntasopimukseen. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että AKT:n hallitus aikoo esittää liittovaltuustolle yhteiskuntasopimuksen hylkäämistä.  

AKT on neuvotteluiden aikana suhtautunut kielteisesti yhteiskuntasopimukseen. Tammikuussa AKT kertoi, että se ei ole lähdössä mukaan uudelle neuvottelukierrokselle yhteiskuntasopimuksesta.  

Lue myös:

    Uusimmat