Naudanliha ja juusto ovat ostoskorin ilmastopahiksia

Ruokaostosten ilmastovaikutus voi olla yllättävän suuri. Ostoskassin sisällöstä suurimmat ilmastovaikutukset on naudanlihalla ja juustolla. Naudanlihan ilmastovaikutukset ovat kolminkertaiset porsaan ja broilerin lihaan verrattuna.

- Naudanlihan suuri ilmastovaikutus johtuu lehmien ruuansulatuksessa syntyvästä metaanista. Ja samasta syystä maitotuotteiden ilmastovaikutus on melko suuri, selittää erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Ilmastoasiantuntija suosittelee lihan korvaamista kasvisperäisellä ravinnolla kuten pavuilla ja viljoilla.

- Kokonaan ei tarvitse kasvissyöjäksi ryhtyä, mutta jonkin verran voisi korvata lihaa kasviksilla. Yksi kasvispäivä viikossa on hyvä alku, kannustaa Nissinen.

Lihan sijaan tutkija suosittelee myös kalaa, joka on pyydetty kestävistä kalakannoista.

Hyvä vinkki kuluttajalle on suosia Pohjoismaisella tai EU:n ympäristömerkillä varustettuja tuotteita, koska niissä on otettu tuotteen ilmastovaikutukset huomioon.

Tietokoneen valmistus tuottaa isot päästöt

Muidenkin ostosten ilmastovaikutukset voivat olla merkittäviä. Muunmuassa elektroniikkaostosten ilmastokuorma voi yllättää.

- Esimerkiksi kannettavan tietokoneen valmistuksen ilmastovaikutukset ovat 200-300 kiloa. Sillä on kuluttajan ilmastokuormassa jo iso merkitys, muistuttaa Nissinen.

Televisiohankinnoissa ilmaston suojelija suosii A-energialuokan laitteita ja tutkii tarkkaan myös laitteiden sähkönkulutuksen.

- Suuri televisio kuluttaa tietenkin sähköä enemmän kuin pieni. Sitäkin kannattaa pohtia, montako televisiota kotona tarvitaan, huomauttaa Nissinen.

Kännyköissä ei sen sijaan ole vielä ole energiamerkkejä laajemmassa käytössä. Jatkuva kännykän vaihtaminen ei ainakaan ole suositeltava ilmastoteko.

Vaatekaupassa kannattaa suosia laatua ja ostaa vain tarpeellista. Ilmastovaikutuksia syntyy myös vaatteiden pesusta. Ilmastonäkökulmasta kannattaa pestä täysiä koneellisia mahdollisimman matalissa lämpötiloissa.

Ruoka aiheuttaa viidesosan ilmastovaikutuksista

Suomalainen aiheuttaa ilmastopäästöjä keskimäärin noin 170 kg viikossa. Siitä asumisen osuus 30%, ruuan 20% ja liikenteen 20%. Loput 30 % koostuvat muista tavaroista ja palveluista.

Asiantuntijan mielestä myös tavallisen ihmisen kannattaa miettiä ostostensa ilmastovaikutuksia.

- Jotta ilmastonmuutos saataisiin haltuun, muutoksia tarvitaan koko yhteiskunnassa. Teollisuuden päästöt pitää tietenkin saada kuriin, mutta myös tuotteiden ja palvelujen pitää muuttua ilmastoystävällisemmiksi, sanoo Ari Nissinen.

Ostoksensa voi viedä "ilmastotohtorin" arvioitavaksi tänään Helsingissä Kampin ostoskeskuksessa klo 15-19. Tieteen Päivien tapahtumassa pääsee keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa ruuan ja muiden tuotteiden ilmastovaikutuksista.

Vinkkejä ilmastonystävän ruokavalinnoista löydät esimerkiksi Ekopaasto-sivuilta tai Ilmasto-oppaasta.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 9.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat