Mainos

"Natsitaulujen" omistaja: Teokset eivät ole varastettuja – en luovu niistä vapaaehtoisesti

80-vuotias saksalaismies, jonka hallusta löytyi yli 1400 natsien pimittämäksi epäiltyä taulua, vaatii viranomaisilta taulujaan takaisin. Mies katsoo, että taulut kuuluvat laillisesti hänelle.

Der Spiegelille antamassaan haastattelussa 80-vuotias Cornelius Gurlitt kertoo pelastaneensa tauluja yhdessä isänsä kanssa sota-aikana Dresdenissä. Gurlittin isä työskenteli Hitlerin taidekauppiaana.

Gurlitt ei myöskään ymmärrä vaatimuksia siitä, että teoksia palautettaisiin natsivainoista selvinneille. Gurlittin mukaan hän on perinyt taulut laillisesti ja on myynyt niistä aika ajoin muutamia lääkekuluja ja muita elinkustannuksia varten.

–En palauta mitään vapaaehtoisesti.

Gurlittin asunnosta löytyi kaikkiaan 1406 teosta, joiden arvoksi on arvioitu yli miljardi euroa. Viranomaiset epäilevät, että suurin osa löytyneistä taideteoksista on kuulunut alkujaan juutalaisille, joilta natsit varastivat tai kiristivät ne toisen maailmansodan aikana.

Gurlitt kiinnitti viranomaisten huomion vuonna 2010 kuljetettuaan Sveitsin rajan yli suuren summan käteistä. Tämä johti lopulta viime vuonna  Gurlittin asunnossa tehtyyn valtavaan taidetakavarikkoon.

Gurlitt itse ei ymmärrä asiassa noussutta kohua. Hän kuvailee tauluja elämänsä rakkaudeksi, jotka hän toivoo saavansa pian takaisin.                          

–Minä vain halusin elää rauhassa taulujeni kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.