Natolla suurharjoitus Norjassa, Venäjä jyrähti: "Suomea käytetään hyväksi – todellinen vaara Euroopalle ei tule Venäjältä"

Venäjä varoittaa Naton käyttävän Suomea hyväkseen suurharjoituksessa 2:01

Kaikki Nato-maat sekä Suomi ja Ruotsi harjoittelevat yhteispuolustusta Norjassa kuukauden. Venäjä ei katso sitä hyvällä.

– En ymmärrä mitä Venäjä tarkoittaa. Sillä ei ole mitään syytä pelätä, sanoo Trident Juncture -harjoituksen komentaja, amiraali James Foggo.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kommentoi myöhään eilen harjoituksen alkaessa, että Nato käyttää Suomea ja Ruotsia omiin lyhytnäköisiin tarkoitusperiinsä.

– Tekosyyt ovat täysin laskelmoituja ja tekaistuja. Lähdemme siitä, että Helsinki ja Tukholma ymmärtävät, mistä todellinen vaara Euroopalle tulee, ja se ei ole Venäjältä, Zakharova totesi kolkosti.

Norjassa kuvitteellinen maahantunkeutuja

Nato-harjoituksen skenaario on, että Norjaan on hyökännyt määrittelemätön toimija, ja maa on vedonnut Naton artikla viiden mukaiseen yhteispuolustukseen. Se on sotilasliiton kulmakivi, jota on käytetty vain kerran, vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

– Olemme tuoneet Norjaan 50 000 sotilasta ja henkilöstöä, lentokoneita ja muuta ilmakalustoa, laivoja, panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja sekä myös lentotukialuksen. Ajamme harjoituksessa tunkeutujan tiehensä ja palautamme Norjan itsemääräämisoikeuden, Foggo tiivistää. 

Foggon mukaan pohjoisen harjoituksen hyviin puoliin kuuluu huono sää.

– Meidän on kyettävä toimimaan näissä olosuhteissa. Onneksi sää huononee vielä, Foggo virnistää.

Lue myös:

    Uusimmat