"Ruotsi ei ole ongelman aiheuttaja" – Nato-prosessin keskellä olevat pääministerit Marin ja Kristersson pitivät tiedotustilaisuuden

2:12
Pääministerit Marin ja Kristersson pitivät tiedotustilaisuuden – Onko nyt täysin selvää, että maidemme Nato-matka jatkuu käsikynkässä?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi ruotsalaiskollegansa Ulf Kristerssonin tänään Tukholmassa. He keskustelivat muun muassa turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

MTV Uutiset Live seurasi pääministereiden tiedotustilaisuuden suorana. 

– Arvostan Suomen, pääministeri Sanna Marinin ja presidentti Sauli Niinistön suorasanaista viestiä. Suomi ja Ruotsi lähtivät Nato-matkalle yhdessä, ja saapuvat perille yhdessä, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi.

Myös pääministeri Marin toisti saman, että Suomi ja Ruotsi kulkevat Natoon yhtä matkaa.

– Suomen ja Ruotsin Nato-matka tehdään yhtä matkaa, Marin sanoi. 

Pääministereillä oli toinenkin yhteinen viesti Suomen ja Ruotsin Nato-matkaan: "Pysytään kärsivällisinä."

– En pidä tästä yleisestä ilmapiiristä, että ikään kuin Ruotsi olisi "tuhman lapsen" roolissa. Ruotsi ei ole ongelman aiheuttaja, Marin sanoi. 

Pääministerit keskustelivat myös Ukrainan sodasta ja yleisemmin Euroopan turvallisuudesta. 

– Venäjä ei voi voittaa, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

11:14
Sanna Marin tapasi Ruotsin pääministerin Tukholmassa – näin he kommentoivat kivistä Nato-taivalta

Sanna Marin on ensimmäinen pääministeri, jonka Ulf Kristersson ottaa vastaan Ruotsissa hallituskautensa aikana. Maltillista kokoomusta edustavasta Kristerssonista tuli maansa pääministeri lokakuussa.

Turkin suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointiin on ollut taas viime päivinä vahvasti esillä etenkin sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan, Koraanin, Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa puolitoista viikkoa sitten. 

Muutama päivä tämän jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että Ruotsin ei pidä odottaa Turkilta tukea Natoa varten.

Sunnuntaina Erdogan vihjasi, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia.

Maanantaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu puolestaan sanoi, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa voidaan edetä eri tavalla, jos Nato sekä Suomi ja Ruotsi tekevät sellaisen päätöksen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) taas sanoi maanantaina, että Suomi toivoo Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille yhtäaikaista käsittelyä, mutta että Turkin ratifiointien aikataulu ei ole Suomen käsissä.

Ruotsissa puolueet koolla keskustelemassa prosessista

Tiistaina Kristersson oli kutsunut kaikkien puolueiden edustajat koolle keskustelemaan Nato-jäsenyysprosessista sekä maan turvallisuustilanteesta. Kristersson kertoi myös puhuneensa puhelimessa YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa turvallisuustilanteesta.

Eilen keskiviikkona Cavusoglu sanoi, ettei Turkki ainakaan tässä vaiheessa ole erottamassa toisistaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja. Sen sijaan hänen mukaansa prosessien mahdollinen erkaantuminen toisistaan on kyseisten maiden ja "erityisesti Naton" käsissä. 

Samalla Cavusoglu toisti Turkin aiemman kannan, jonka mukaan maalla on vähemmän ongelmia Suomen kanssa, vaikka hänen mukaansa myös Suomessa on Fethullah Gülenin ja kurdien PKK:n kannattajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja