Mainos

Nato ja EU valmistelevat hybridiuhkaharjoituksia – Suomi ja Ruotsi mukana

Suomi ja Ruotsi osallistuvat tänään Naton puolustusministerien kokoukseen, jossa keskustellaan Naton ja EU:n yhteistyön syventämisestä.

Tarkoituksena on muun muassa järjestää rinnakkaisia harjoituksia hybridiuhkiin vastaamiseksi. Heinäkuussa pidetyssä Nato-huippukokouksessa sovittiin, että kyseiset harjoitukset aloitetaan ensi vuonna.

Yhteisharjoitukset eivät ole onnistuneet Turkin ja Kyproksen välisen kiistan takia. Nato-maa Turkki ja EU-maa Kypros estävät kumpikin omalla tahollaan yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.

Brysselissä pidettävään Nato-istuntoon osallistuu Suomesta puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Paikalle on kutsuttu myös EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

Diplomaattilähteiden mukaan Mogherinin odotetaan hälventävän huolia siitä, että EU yrittäisi luoda päällekkäisiä rakenteita Naton kanssa. EU:n aikeena on tiivistää merkittävästi myös omaa puolustusyhteistyötä, mikä on huolestuttanut etenkin EU:hun kuulumattomia Nato-maita.

Britannian EU-eroprosessi on saanut Saksan ja Ranskan aktivoitumaan ja ajamaan voimakkaasti muun muassa EU:n yhteisen operaatioesikunnan perustamista. Sen avulla EU:n kriisinhallintaoperaatioita voitaisiin johtaa keskitetysti yhdestä paikasta.

Britannia on vastustanut aikeita voimakkaasti.

Nato-maissa pelkona on, että EU:n operaatioesikunta veisi Naton tarvitsemia asiantuntijoita. EU:n 28 jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon, joten samoille asiantuntijoille on kysyntää molemmissa organisaatioissa.

Katso aikaisempia Nato-aiheisia uutisvideoita.

3:31

1:13

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja