Nastarengaskielto voimaan Helsingissä: Tänne ei ole nastoilla asiaa – poliisi valvoo

Kitkat vai nastat? Näin valitset oikean talvirenkaan 7:47
Kannattaako autoon valita nasta- vai kitkarenkaat?

Jos ajat Helsingissä nastarenkailla, on sinun syytä olla hyvin tarkkana seuraavan kolmen talven aikana. Kaikkialle ei nastoilla nimittäin ole asiaa.

Helsingin kaupunki ottaa kovat otteet käyttöön ilmanlaadun ja melun vähentämiseksi. Kolmena seuraavana talvena kokeillaan keskustasta Lauttasaaren suuntaan kulkevalla Lönnrotinkadulla läpiajon kieltävää nastarengaskieltoa.

Tontille saa edelleen ajaa nastoillakin.

– Nastarenkaat aiheuttavat puolet katupölystä. Tällä hetkellä Helsingin keskustan autoista 70 prosenttia ajaa talviaikaan nastarenkailla ja 30 prosenttia kitkoilla. Tavoitteena on kääntää osuudet kymmenessä vuodessa toisinpäin, ympäristötarkastaja Milla Susi Helsingin kaupungilta kertoo.

Lönnrotinkatu on valittu kokeiluväyläksi, koska se kuilumainen katu, jossa on paljon melua ja katupölyä. Kadun käytölle on myös vaihtoehtoisia reittejä.

– Kieltoa valvoo poliisi, kuten muitakin liikennesääntöjä, Susi muistuttaa.

Kielto todennetaan nastarenkaan käyttökieltoa osoittavalla liikennemerkillä. Rengasvalintojen seurauksista aiotaan myös tiedottaa laajasti.

Suden mukaan sekä Tukholmassa että Oslossa on onnistuttu kääntämään aiemmin yleinen nastarenkaiden käyttö yleiseksi kitkarenkaiden käytöksi. Oslossa on otettu käyttöön nastarengasmaksu ja Tukholmassa on kielletty nastarenkaiden käyttö joillakin kaduilla.

Nastarenkaiden käyttäjät vetoavat yleensä rengasvalinnassaan liikenneturvallisuuteen. Tukholmassa ja Oslossa ei ole todettu onnettomuuksien lisääntyneen muuttuneen rengaskulttuurin myötä.

Lue myös:

    Uusimmat