Nasan tuoreet avaruudesta otetut kuvat paljastavat "kultaiset joet" Amazonilla – häikäisevän kauniin näyn taustalla on karumpi todellisuus

Nasan tuoreet avaruudesta otetut kuvat paljastavat"kultaiset joet"Amazonilla – häikäisevän kauniin näyn taustalla on karumpi todellisuus 0:29
Katso videolta, miltä kultaisena hehkuvat "joet" näyttävät avaruudesta.

Nasan julkaisemat avaruudesta otetut harvinaiset kuvat paljastavat "kultaiset joet" Amazonin sademetsässä Perussa.

Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) astronautti otti kuvat jouluaattona, Nasa kertoo.

Kuvissa aurinko valaisee kultaisena hehkuvia suuria kuoppia Amazonin sademetsässä Madre de Diosin alueella. Yleensä näköesteenä on pilviä, tai aurinko ei paista oikeasta kulmasta.

Kuvat paljastavat ensimmäistä kertaa avaruudesta käsin kullankaivuun laajuuden alueella.

Kuvissa näkyvät kuopat ovat vedellä täytettyjä altaita, joista kaivajat etsivät kultaa. Kaivajat seuraavat muinaisten jokien reittejä, koska niihin kulta ja muut mineraalit ovat kerääntyneet.

Peru on maailman kuudenneksi suurin kullan tuottaja maailmassa, ja Madre de Dios on suurimpia itsenäisten kullankaivajien keskuksia.

Suuri osa kaivuusta on kuitenkin laitonta. Kyseisessä alueella kultakaivostoiminta on suurin syy sademetsän ja sen monimuotoisen ekosysteemin tuhoutumiselle.

Metsänhakkuun lisäksi kaivostoiminnassa käytetään elohopeaa kullan erotteluun. Tutkijoiden mukaan merkittävä osa siitä päätyy jokiin tai ilmakehään, mikä myrkyttää myös paikallisia ihmisiä ja ympäristöä, BBC kertoo.

Kullan hinnan noustessa kymmenet tuhannet paikalliset ovat päätyneet töihin Perun kultakaivoksiin. Toisella alueella Perun sademetsissä, La Pampassa, kultakuume kesti jopa vuosikymmenen ennen kuin maan hallitus sulki kultakaivokset.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä kultaisena hehkuvat "joet" näyttävät avaruudesta.

Lue myös:

    Uusimmat