Mainos

Nasa haluaa lähettää kuuhun ”vesi-nuuskijan”: Prototyyppi näyttää pyörillä varustetulta kullatulta lanttulaatikkorasialta

0:45
Video: Onko Marsissa vettä? Nasa julkaisi kuvan kraatterista

Avaruusjärjestö Nasa kehittelee suunnitelmia vettä tutkivan mönkijän lähettämiseksi Kuuhun lähivuosina.

VIPER-mönkijä (Volatiles Investigation Polar Exploration Rover) on vasta prototyyppiasteella. Jos suunnitelmat toteutuvat, niin Kuun etelänavan tuntumassa rullailisi vuonna 2022 vettä ja muita haihtuvia yhdisteitä kartoittava mönkijä.

Nasan Artemis-ohjelman suunnitelmien mukaan ihmiset tekisivät pitkään odotetun paluun Kuuhun pari vuotta myöhemmin, vuonna 2024.

VIPER pohjautuisi Nasan taannoiseen Resource Prospector -luotaimeen, jonka kehitys lakkautettiin viime vuonna. Kuvien perusteella Resource Prosperctor näyttää aurinkokennoilla varustetulta pelkistetyltä laatikolta. Mieleen tulee lähinnä kullattu lanttulaatikkorasia pyörillä varustettuna. Oleellista on kuitenkin se, miten mönkijää jatkokehitetään ja mitä laite lopulta kykenee tekemään.

Tutkijat ovat viime vuosina havainneet, että Kuussa on merkittäviä määriä vesijäätä.

Space.com kirjoittaa, että tieteelliseltä kannalta on tärkeää ymmärtää kuinka vesi on päätynyt lähinaapurillemme. Näin pystyttäisiin paremmin ymmärtämään sitäkin, miten vesi alunperin ilmestyi maapallolle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja