Napostelua ja hotkimista – pääse eroon huonoista syömistottumuksista!

Naposteletko pitkin päivää vai syötkö lievittääksesi pahaa mieltäsi? Pahoista tavoista on hankala päästä eroon, mutta kun ongelman tiedostaa, voi sille tehdä jotain.

Jos painosi nousee tasaiseen tahtiin, kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Lue, miten voit päästä eroon huonoista ruokatottumuksista, joista voi huomaamatta seurata ylimääräisten kilojen karttuminen. Tunnistatko itsesi seuraavista?

Pitkin päivää naposteleva

Lopputulos: Jos napostelet pitkin päivää jatkuvasti, tulet helposti syöneeksi aivan liikaa. Terveellinen välipala tai pari aterioiden välissä sopii, sillä niiden avulla pidät verensokerin kurissa ja saat oivan tilaisuuden syödä lisää hedelmiä ja vihanneksia. Jos kuitenkin napostelet silloin, kun sinun pitäisi syödä oikea ateria, saatat kadottaa tajun siitä, kuinka paljon oikeastaan syöt.

Ratkaisu: Jotta saat pidettyä energiatasot kohdillaan koko päivän, salli itsellesi kaksi 100–300 kilokalorin välipalaa päivässä. Keksin tai suklaapatukan sijaan valitse jotain, joka tuntuu oikealta ruoalta, kuten puolikas voileipä tai täysjyväisiä voileipäkeksejä juuston kera.

Hajamielinen rouskuttelija

Lopputulos: Erityisesti televisiota katsoessaan on helppo vain rouskuttaa käsillä olevaa ruokaa tajuamatta, paljonko tuleekaan syöneeksi. Televisiota katsomalla saattaa tulla syöneeksi jopa 60 prosenttia enemmän ruokaa kuin muutoin.

Ratkaisu: Mieti, mitkä tilanteet saavat sinut napsimaan ruokaa jopa sitä tajuamatta. Tee tietoinen päätös syödä vain silloin, kun pystyt keskittymään siihen kunnolla. Jos tarvitset pienen välipalan, päätä etukäteen, mitä ja paljonko syöt. Ota vain valitsemasi määrä esille ja laita kaikki muu takaisin kaappiin. Pilko kaappiin valmiiksi vihanneksia ja muita tervellisiä naposteltavia.

Pahan tuulen syöppö

Lopputulos: Vaikka paha tuuli tuntuisikin kaikkoavan syömällä, joudut noidankehään, jossa painosi nousee hiljalleen. Monet turvautuvat stressaantuneina hiilihydraatteihin, jotka aiheuttavat hyvän olon hormonin, serotoniinin, lisäystä aivoista, mutta hyvän olon tunne on vain väliaikainen.

Ratkaisu: Pysähdy hetkeksi miettimään, mistä paha tuulesi johtuu. Kokeile, voitko lievittää huonoa mielialaa kävelylenkillä, elokuvan katsomisella tai ystävälle soittamisella. Jos mikään ei auta ja tarvitset hiilihydraatteja, turvaudu täysjyvävaihtoehtoon.

Aamupalatta jäävä

Lopputulos: Jos jätät aamiaisen väliin, tulee aamupäivästäsi luultavasti aika huono johtuen energiavajeestasi. Tämä taas johtaa ylensyömiseen lounasaikaan. Tutkimusten mukaan aamupalan väliin jättävät kartuttavat kiloja enemmän kuin aamiaisensa syövät, sillä he yleensä syövät pitkin päivää lopulta enemmän.

Ratkaisu: Kokeile syödä tunti tai kaksi heräämisesi jälkeen jotain. Aamupalasi tulisi olla 250–400 kilokaloria ja sen pitäisi sisältää proteiinia, täysjyvää ja hedelmän. Jos olet kiireessä, varmista, että kaapissasi on helposti mukaan otettavia ja terveellisiä aamupalavaihtoehtoja tai pidä puurotarpeita töissä.

Hotkija

Lopputulos: Jos syöt ruokasi ennätysajassa, saattaa vatsasi olla ongelmissa. Tulet hotkineeksi ruoan yhteydessä ilmaa, josta seuraa vääjäämättä turvotusta. Et ehkä myös ehdi pureskella ruokaasi kunnolla, joten ruoansulatusjärjestelmäsi joutuu koville ja seurauksena voi olla ruoansulatushäiriö. Aivotkaan eivät ehdi mukaan syömiseesi, sillä ne tarvitsevat 20 minuuttia ennen kuin ne ymmärtävät mahasi olevan täysi, joten tulet syöneeksi ehkä liikaakin.

Ratkaisu: Yritä hidastaa tahtia. Vältä sormiruokia ja syö sellaista ruokaa, jota joudut syömään ruokailuvälineillä, kuten salaatteja ja pataruokia. Pysähdy usein, laita haarukka lautaselle välillä ja pureskele kunnolla. Juo myös paljon vettä läpi aterian.


(MTV3)

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja