Nämä tekijät kertovat, miten Suomessa riittää sähköä: "Kaikki toimet merkitsevät tänä talvena"

1:16
Miten säästötoimet ja hintojen nousu näkyvät suomalaisten sähkönkulutuksessa?

Julkisessa keskustelussa on viime kuukausina spekuloitu sitä, miten sähkö tulee riittämään Suomessa tulevana talvena.

Finngridin käyttöjohtaja Tuomas Rauhalan mukaan on vaikea ennustaa, kuinka paljon sähköä on käytettävissä talvella.

– Meillä on neljä keskeistä tekijää, joita seurataan tiiviisti: kuinka luotettava kotimainen sähkönjakelu on ja mikä on sähkön saatavuus, miten sähköä on Ruotsissa saatavilla, millainen on talven sää ja millaiset ovat Suomen energiansäästötoimet syksyn ja talven aikana, Rauhala sanoo.

Syyskuussa sähkön kulutus on laskenut säästötoimien seurauksena seitsemän prosenttia. Rauhalan mukaan tähän vaikuttaa osaltaan sähkön kohonnut hinta.

– Toivottavasti asiaan on vaikuttanut myös se, että esillä on pidetty säästökeinoja ja sitä kuinka tärkeitä toimenpiteet ovat sähkön riittävyyden kannalta.

Sähkön kulutushuiput ovat Rauhalan mukaan aamut ja alkuillat. Näinä ajankohtina sähkö on kalleimmillaan ja sähkönkäyttäjien kannattaisi tarkkailla sähkönkulutustaan.

Sähkönkulutusta voi karsia kotitaloudessa esimerkiksi laskemalla kodin sisälämpötilaa ja rajoittamalla pyykinpesua kulutushuippujen ulkopuolelle.

Myös yritykset ovat ahdingossa

Energiakriisi koettelee myös yrityksiä. Kohonneita energiakustannuksia on vaikea siirtää tuotteiden hintoihin, minkä seurauksena yrityksen kannattavuus kärsii.

Ahdinko on syvä etenkin huoltovarmuuskriittisillä teollisuuden yrityksillä, kertoo Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto

– Monimutkaisia kemian teollisuuden prosesseja ei voida pysäyttää ja käynnistää kuin valot voidaan katkaista. Se kestää useita päiviä ja silloin kasvaa riski laiterikoille kuten jäätymisille, Aalto sanoo.

Jakelun rajoittaminen keinolistalla viimeisenä

Finngridin Tuomas Rauhalan mukaan sähkön jakelun rajoittaminen on aivan viimeinen keino säästökeinojen listalla.

Sähkönjakelun kannalta kriittisiä ryhmiä on runsaasti.

– Kaikkien sähkön käyttäjien tulisi miettiä, miten he pystyvät säästämään energiaa ja ajoittamaan sähkönkäyttöään. Mutta toki pitää muistaa oma terveys ja oman omaisuuden turvaaminen. Näissä rajoissa kaikki toimet merkitsevät tänä talvena.

Juttua muokattu 4.10. klo 16.20: Jutusta poistettu kohta Huoltovarmuuskeskuksen roolista sähkönsaannin priorisoinnissa. Priorisoinnin tekevät sähkön jakeluyhtiöt varautumis- ja valmiussuunnitelmiensa perusteella.

Sähkön riittävyydestä ja säästötoimenpiteistä keskusteltiin Uutisaamussa

9:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja