Nämä somemokat vaarantavat yksityisyytesi – kuinka moneen sinä olet sortunut?

Turvallisuuskomitea on julkaissut toimittaja Jaana Laitisen kirjoittaman Kodin kyberoppaan, joka auttaa kansalaisia liikkumaan turvallisesti internetissä. Oppaassa on konkreettisia neuvoja myös sosiaalisessa mediassa liikkumiseen.

Sosiaalinen media on yhä useamman ihmisen arkipäivää. Parhaimmillaan somessa pidetään yhteyttä sukulaisiin, sekä ystäviin ja luodaan hyvää keskustelukulttuuria. Kodin kyberoppaan mukaan verkossa kuitenkin liikkuu tavallisten käyttäjien lisäksi esimerkiksi identiteettivarkaita, jotka keräävät netin käyttäjistä tietoa.

Sinusta ja läheisistä saatetaan kerätä tietoa, jota myöhemmin käytetään hyväksi petoksissa. Oppaan mukaan olisikin hyvä välttää esimerkiksi lasten kuvien jakamista somessa. Lisäksi suositellaan miettimään intiimien kuvien ja videoiden jakamista itsestä edes seurustelukumppanille.

– Jos rakkaus loppuu, seurustelukumppani saattaa julkaista ne netissä tai kiristää sinua niillä. Kumppanisi saattaa myös näyttää kuvasi muille, kerrotaan oppaassa.

Internetissä myös eri yritykset seuraavat sinua. Verkkohakusi, klikkauksesi, tykkäyksesi ja internetsivuilla käyntisi rekisteröityvät palvelun tarjoajan tietokantoihin. Eri palveluista kerätyistä tiedoista voidaan koota sinusta hyvin tarkka profiili, kerrotaan kyperoppaassa.

Näin suojaat omaa, perheesi ja ystäviesi yksityisyyttä sosiaalisessa mediassa

– Älä kerro henkilökohtaisia tietoja. Niitä ovat esimerkiksi syntymäaika, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero tai sähköpostiosoite.

– Älä julkaise kuvia, joissa näkyy lapsesi, autosi tai kotisi sisältä tai ulkoa.

– Julkaise muiden ihmisten kuvia vain, jos he antavat luvan. Niin suojelet myös muiden yksityisyyttä netissä.

– Älä julkaise kuvia lentolipuista tai lomareissulta tai kerro, milloin olet lomalla. Tieto saattaa kiinnostaa murtovarkaita. Lentolipuista voi kaapata tiedot ja vaihtaa niillä lentoaikaa sekä matkustajan nimen.

– Älä julkaise kännäyskuvia. Kuvat voivat tulla vastaan vuosien kuluttua. Kun kuvan laittaa verkkoon, sitä ei saa enää pois.

– Älä levitä intiimejä kuvia verkossa tai viestintäpalveluissa. Siellä perhe, naapurit tai vaikka työkaveritkin voivat ne nähdä.

– Mieti, kannattaako lähettää intiimejä kuvia ja videoita itsestä edes seurustelukumppanille. Jos rakkaus loppuu, seurustelukumppani saattaa julkaista ne netissä tai kiristää sinua niillä. Kumppanisi saattaa myös näyttää kuvasi muille.

– Jos annat sähköpostiosoitteen julkiselle foorumille, esimerkiksi nettikirpputorille, käytä osoitetta, josta ei käy ilmi nimesi. Osoitteen ei tarvitse olla mallia etunimi.sukunimi@palvelin.fi.

– Pidä huolta someprofiilistasi. Profiilisi kertoo sinusta paljon. Se, mitä kirjoitat, miten kirjoitat, mitä jaat ja ketkä ovat kavereitasi, saattaa kiinnostaa esimerkiksi työnantajia. Äkkiväärät kommenttisi saattavat päätyä myös läheisten silmiin tahtomattasi.

– Vältä työantajan arvostelua, sillä työnantaja saattaa seurata postauksiasi. Älä kerro liikaa työhösi liittyviä asioita muutenkaan.

***

Lue myös:

    Uusimmat