Orpon tuleva hallitus on naisvaltainen – keski-ikä lähes sama kuin Marinin hallituksessa

Orpon tuleva hallitus on edeltäjäänsä nuorempi 2:38
Tällainen on Orpon tuleva hallitus!

Uusi hallitus nimitetään tänään. MTV Uutiset selvitti, millaisesta ministerijoukosta on kyse.

Tänään nimitettävän Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ministereiden keski-ikä on 47 vuotta. Myös edeltävän Sanna Marinin (sd.) hallituksen keski-ikä oli 47 vuotta.

Nuorin ministeriehdokas on kokoomuksen tuleva työministeri Matias Marttinen, 32, joka aloittaa työnsä kahden vuoden kuluttua. Varttunein ministeriehdokas on perussuomalaisten tuleva sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso, 62.

Orpon hallituksessa on 19 ministerisalkkua, mutta neljä salkkua on on jaettu kahden vuoden pätkään, joten ministerin pestin pääsee kokeilemaan 23 ihmistä.

Yksi ministeriehdokas, kristillisdemokraattien liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri nimetään vasta myöhemmin, kun salkku siirtyy RKP:lta kristillisdemokraateille kahden vuoden päästä. RKP:n Sandra Bergqvist on hoitaa tehtävää ensimmäiset kaksi vuotta.

Suurin osa naisia

Orpon hallituksessa on ministerinä 12 naista ja 7 miestä. Jakauma on sama kuin edellisen hallituksen aloittaessa työnsä.

Kokoomus painotti valinnoissaan sitä, että miehiä ja naisia on yhtä paljon. Perussuomalaisilla sukupuolijakauma ei vaikuttanut ministerivalintoihin, ja puolue valitsi ministeriehdokkaikseen viisi naista ja kolme miestä.

Enemmistö tulevista ministereistä on toisen tai kolmannen kauden kansanedustajia, mutta ministereinä ensikertalaisia. Pisin kansanedustajan ura on tulevalla kokoomuksen työministerillä Arto Satosella, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Orpon tulevassa hallituksessa on ministereitä kaikista vaalipiireistä Keski-Suomea ja Ahvenanmaata lukuunottamatta. Eniten ministereitä on suurimmasta vaalipiiristä Uudeltamaalta, mutta väkilukuun suhteutettuna eniten Varsinais-Suomesta, josta tulee neljä ministeriä.

Enemmistöllä yliopistotutkinto

Kolmea ministeriä lukuunottamatta kaikilla Orpon hallituksen ministereillä on ylempi korkeakoulututkinto. Yleisimmät tutkinnot ovat valtiotieteiden maisteri ja oikeustieteellinen koulutus. 

Tulevien ministeiden joukossa on kaksi tohtorikoulutettua. Kokoomuksen tuleva kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen on yhteiskuntatieteiden tohtori ja perussuomalaisten tuleva elinkeinoministeri Sakari Puisto filosofian tohtori. 

Lue myös:

    Uusimmat