Nämä pikkukodin sisustusmyytit ovat tarua

Pientä asuntoa sisustava törmää jatkuvasti mielikuvitusta rajoittaviin neuvoihin, jotka liittyvät tilantunteen maksimoimiseen. Monet näistä "säännöistä" ovat kuitenkin tarua.

Myytti 1: Älä käytä isoja huonekaluja

”Jos tila on pieni, älä käytä siellä isoja huonekaluja.” Kuulostaako tutulta vinkiltä? Kyseessä on sisustusmyytti.

Neuvoa perustellaan yleensä sanomalla, että iso huonekalu, kuten sänky, syö koko huoneen tilan. Tämä voi toki olla totta, mutta pitäisikö pienessä asunnossa asuvan sitten nukkua yhdenhengen sängyssä? Tuskin.

Jos et halua luopua ihanan isosta ja upottavasta sängystäsi, älä huoli: hankkiudu ennemmin eroon tilaa vievistä yöpöydistä tai lipastoista. Isosta sängystä sukeutuu näin makuuhuoneesi upea yksityiskohta.

Myytti 2: Käytä vain neutraaleja värejä

”Suosi pienessä tilassa vaaleita värejä” Taas paljon kuultu vinkki pienen asunnon sisustajalle, mutta tämäkin on myytti.

Toki valkoiset seinät saavat pienen huoneen näyttämään ilmavalta, mutta älä turhaan rajoita sisustuksellista mielikuvitustasi käyttämällä vain neutraalin vaaleita värejä. Pientä huonetta voi piristää maalaamalla tai tapetoimalla huoneen yhden seinän mielikuvituksellisemmalla tavalla.

Näin tehdessä muut seinät kannattaa pitää neutraaleina. Myös muut sisustuksessa käytettävät väriläiskät, kuten vaikkapa kirkkaan väriset koristetyynyt tuovat eloisuutta tilaan, eivätkä varmasti saa sitä tuntumaan pienemmältä.

Myytti 3: Pieni tila näyttää aina täyteen ahdetulta

”Hankkiudu eroon kaikista tavaroista, joita et varsinaisesti tarvitse.” Turhan materialismin välttäminen on toki järkevää, mutta pienen asunnon omistajan ei todellakaan tarvitse hankkiutua eroon kaikista vähänkin turhista tavaroistaan.

Pieni tila ei näytä täyteen tungetulta, jos tavarat saa säilytettyä järkevästi. Asunnoissa onkin yleensä paljon käyttämätöntä tilaa, jonka voi hyödyntää helposti esimerkiksi seinälle kiinnitettävillä irtohyllyillä tai -kaapeilla. Kylpyhuoneesta tilaa löytyy usein esimerkiksi lavuaarin alta, ja vessanpöntön päälle voi sijoittaa vaikka lasihyllyjä.

Myytti 4: Vältä isoja kuvioita

Otetaan käsittelyyn seuraava myytti, joka kuuluu seuraavasti: “Isot kuviot sisustuksessa saavat pienen tilan näyttämään levottomalta.”

Moni meistä pelkääkin käyttää esimerkiksi isoja kuvioita ja erilaisia tekstuureja pienen tilan sisustamisessa luullen niiden tuovan aivan liikaa levottomuutta muassaan. Asia ei kuitenkaan ole näin.

Isoja ja toisistaan poikkeavia kuvioita ja tekstuureja voi ja kannattaa käyttää pienenkin huoneen sisustamisessa. Levottomuuden tunteen saa hälvennettyä käyttämällä sisustuksessa samaa värimaailmaa.

Myytti 5: Pitäydy yhdessä isossa yksityiskohdassa

”Pientä tilaa sisustaessasi piristä interiööriä vain yhdellä isolla yksityiskohdalla.” Neuvossa saattaa olla totuuden siemen, mutta siinä ei tarvitse pitäytyä täysin.

Huoneeseen voi muitta mutkitta laittaa muutamankin isomman huomiota vievän yksityiskohdan, kunhan pitää huolen siitä, että ne toimivat hyvin yhteen.

Helena Mustonen/MTV3
Lähde: www.styleathome.com
Kuvat: Designers Guild

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja