Nämä ovat vuokrasuhteen päättämisen pelisäännöt

Vuokrasuhteen päättämisessä on muutama asia, jotka tulee muistaa, jotta säästytään ongelmilta.

Tavanomainen päättämistapa on irtisanominen, yleensä vuokralaisen puolelta. Toinen vaihtoehto on purkaminen, jossa on aina kyse sopimusrikkomuksesta.

Vuokrasuhteen päättämisessä tulee huomioida irtisanomisaika. Normaalisti irtisanomisaika päättyy kuun lopussa. Jos vuokrasuhde puretaan, sopimus päättyy heti.

Jotta irtisanominen pätee, irtisanomisilmoituksen täytyy mennä perille vastaanottajalle. Ei riitä, että esimerkiksi vuokralainen lähettää tekstiviestin tai sähköpostin ennen kuun loppumista.

Nykyisin tavallisia tapoja ovat sähköposti, tekstiviesti tai soitto. Parasta olisi, että kummallekin osapuolelle jäisi asiasta hyvä näyttö. Laki ei tunne sähköisiä päättämistapoja, vaan sen mukaan oikea tapa on mustaa valkoisella. Tarvitaan joko kuittaus paperille, kirjatun kirjeen saantitodistus, todistajan kuittaus siitä, että ilmoitus on annettu vastaanottajalle käteen, tai jopa haastemiehen käynti.

– Jos vuokranantaja ei kuittaa ilmoitusta vastaanotetuksi, irtisanomista ei ole tapahtunut, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa.

Vuokralainen ei tarvitse syytä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomiseen. Sen sijaan vuokranantaja tarvitsee. Irtisanomisperusteita voivat olla esimerkiksi huoneiston myynti, laaja peruskorjaus ja vuokran korottaminen kohtuulliselle tasolle, jos neuvotteluissa ei ole päästy tulokseen ja ollaan tekemässä muuta kuin sopimuksen mukaista indeksikorotusta. Perusteeksi riittää myös esimerkiksi se, että vuokrat ovat jatkuvasti myöhässä ja pieniä summia puuttuu sieltä täältä.

Poikkeuksellisessa päättämistavassa, purkamisessa, ei ole irtisanomisaikaa. Se tulee kyseeseen hyvin vakavissa tapauksissa, silloin, kun asunnossa on olennaista vikaa tai jompikumpi osapuoli on tehnyt jotain purkamiseen oikeuttavaa. Lain mukaan purkuperusteeksi käy esimerkiksi vuokrien maksamattomuus. Ajaksi riittää jo pari kolme kuukautta. Tyypillinen purkuperuste on häiritsevä elämä, joka voi olla myös irtisanomisperuste silloin, kun kyse ei ole kovin vakavista häiriöistä.


OPISKELIJA, LUE MYÖS NÄMÄ:


Leenastiina Simola, leenastiina.simola@mtv.fi

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Lue myös:

    Uusimmat